đCrispr ska bota hjĂ€rtsjukdom
HjÀrtfel som orsakas av genetiska fel ska kunna botas genom att korrigera felaktiga gener med hjÀlp av Crispr.
Dela artikeln
Forskare frÄn Oxford i Storbritannien och Harvard i USA har fÄtt ett anslag pÄ 375 miljoner kronor för att utveckla en metod att anvÀnda gensaxen Crispr för att bota nedÀrvda hjÀrtsjukdomar.
Det hÀr Àr sjukdom som ofta drabbar unga. Bara i Storbritannien dör tolv mÀnniskor under 35 Är varje vecka pÄ grund av genetiska defekter som slÄr ut hjÀrtmusklerna.
Med Crispr ska forskarna kunna korrigera exakt de gener som orsakar problemen och dÀrmed ge de drabbade möjlighet att leva ett fullt liv utan nÄgra hjÀrtproblem.
Forskarlaget har redan visat att metoden fungerar pÄ mÀnniskoceller i laboratoriet sÄ det de ska göra nu Àr att utveckla metoden och göra kliniska tester
Det forskarna gör Àr att de först identifierar en felaktig gen som producerar ett onormalt protein som skadar hjÀrtmuskeln. Genom att stÀnga av den genen stoppas den skadan.
Sedan kan forskarna ocksÄ korrigera en gen som inte producerar tillrÀckligt mycket av ett protein som hjÀrtmuskeln behöver för att fungera ordentligt. HÀr kan Crispr anvÀndas för att stimulera genen att producera mer av proteinet.
Forskarna rÀknar med att kunna börja med kliniska tester inom fem Är.