đ„ En trojansk hĂ€st med nanopartiklar slĂ„r ut cancerceller
En cancercell kan luras till att slÀppa in ett Àmne den behöver, bara för att upptÀcka att det var en trojansk hÀst - men dÄ Àr det för sent.
Dela artikeln
Du gömmer nanopartiklar under en yta av aminosyror som Àr livsnödvÀndiga för en cancercell. Cellen slÀpper dÀrför in Àmnet, och fram kommer dÄ medlet som dödar cellen.
Det lÄter enkelt, eller hur? Försök med nanopartiklar som verktyg för att bekÀmpa cancer pÄgÄr pÄ mÄnga hÄll och i flera varianter. Det hÀr försöket Àr extra intressant, eftersom det Àr sjÀlva nanopartikeln som Àr den aktiva bestÄndsdelen.
Eller som Dalton Day, assisterande professor pÄ Nanyang Technology University  Singapore uttrycker det - mÄnga försök anvÀnder nanopartiklar som bÀrare av ett aktivt medel som ska bekÀmpa cancerceller - i det hÀr fallet Àr det nanopartikeln som Àr det aktiva Àmnet.
Nanopartikeln ifrÄga Àr kÀnd som Nano-pPAAM, med en diameter pÄ trettio nanometer. (Du behöver klyva ett hÄrstrÄ i trettio tusen delar för att nÄ den storleken.) I labtester pÄ rÄttor har Nano-pPAAM oskadliggjort Ättio procent av cancerceller sÄsom bröst- och hudcancer som man testat det pÄ. (Det ligger i nivÄ med godkÀnda behandlingsformer.)
Hur dÄ? DÄ Nano-pPAAM nÄr cellen skapar det kaos genom att cellen sÀtter igÄng en egen överproduktion av ROS (reactive oxygen species), och sjÀlvdör. PÄ sÄ sÀtt anvÀnder man cellens inneboende egenskaper, till att istÀllet förgöra sig sjÀlv.
Forskarna siktar pÄ att i framtiden kunna skapa varianter av Nano-pPAAM, som fÄr en mer riktad effekt pÄ olika typer av cancerceller.
Hur kommer Àmnet in i cellen, dÄ? Cancerceller behöver en sÀrskild aminosyra för att vÀxa. Den heter L-phenylalanine och Àr en s.k. essentiell aminosyra, som cellen behöver, men inte kan tillverka sjÀlv. Det Àmnet slÀpper cellen dÀrför gÀrna in.
Genom att bÀdda in det (för cellen) skadliga Àmnet Nano-pPAAM i den vÀlkomna aminosyran slÀpper cancercellen ovetande in den trojanska hÀsten. Reaktionen som uppstÄr gör att cellen förstör sig sjÀlv.
Som sagt, det lÄter enkelt, men Àr det givetvis inte. MÄnga forskningstimmar och tester ÄterstÄr innan man Àr i mÄl.
Den assisterande professorn Tan Ern Yu, vid Tan Tock Seng Hospital, Àr cancerspecialist. Han var kopplad som oberoende part till studien. Han Àr optimistisk till resultaten och tillÀgger att det ofta uppstÄr resistens mot dagens cancerbehandlingar, varför det Àr extra viktigt med nya alternativ. Den hÀr studien kan ge ett sÄdant alternativ.
LĂ„t framtiden komma fortare!