đĄ Ebola gĂ„r nu att bota â sĂ„ hĂ€r fungerar det
TvÄ nya behandlingar kan behandla ebola pÄ ett effektivt sÀtt. FrÄn och med nu kommer vi inte lÀngre sÀga att ebola Àr obotlig, sÀger ansvarig för studien.
Dela artikeln
Mitt i ett kaos av vÄld och krig har forskare och lÀkare i Demokratiska republiken Kongo genomfört en klinisk studie av nya lÀkemedel för att försöka bekÀmpa det Ebola-utbrott som varat i ett Är.
I mÄndags meddelade studiens sponsorer, VÀrldshÀlsoorganisationen WHO och National Institutes of Health, att tvÄ av de experimentella behandlingarna verkar öka överlevnadsnivÄn dramatiskt.
Vi har tidigare rapporterat om ett experimentellt ebola-vaccin som visat sig skydda mÀnniskor frÄn att fÄ sjukdomen. De behandlingar som nu tagits fram visar att det Àr möjligt att bota mÀnniskor som redan har smittats.
Jean-Jacques Muyembe, generaldirektör för Congos Institut National de Recherche Biomédicale i Demokratiska republiken Kongo, som ansvarat för studien, sÀger till nyhetsbyrÄn Reuters att resultaten innebar att "frÄn och med nu kommer vi inte lÀngre sÀga att ebola Àr obotlig."
Studien som syftar till att ta fram dessa behandlingar startade under november 2019. DÄ gavs behandlingarna till ett slumpmÀssigt urval patienter i fyra behandlingscentra i landets östra delar, dÀr utbrottet Àr som vÀrst.
Behandlingarna var en av fyra olika varianter: ett antiviralt lÀkemedel som kallas remdesivir eller ett av tre lÀkemedel som anvÀnder monoklonala antikroppar. Ett av dessa, ett lÀkemedel som heter ZMapp, Àr för nÀrvarande standardbehandlingen för vÄrd under ebolautbrott. ZMapp hade testats och anvÀnts under den förödande ebolaepidemin i VÀstafrika 2014 och mÄlet var att se om dessa andra lÀkemedel kunde övertrÀffa det. PreliminÀra data frÄn de första 681 patienterna, 725 planerade, visade sÄ starka resultat att studien nu har avslutats.
Patienter som fick Zmapp i de fyra försökscentren hade en total dödlighet pÄ 49 procent, enligt Anthony Fauci, chef för NIH:s National Institute of Allergy and Infectious Diseases. För infekterade individer som inte söker nÄgon form av behandling överstiger dödligheten 75 procent.
Den monoklonala cocktail av antikroppar som produceras av Regeneron Pharmaceuticals hade den största effekten pÄ att minska dödligheten, ner till 29 procent, medan NIAID:s monoklonal antikropp, kallad mAb114, minskade dödligheten till 34 procent.
Resultaten var mest slÄende för patienter som fick behandlingar kort efter att de blev sjuka, nÀr deras virala belastningar fortfarande var lÄga. HÀr minskade dödligheten till 11 procent med mAb114 och till 6 procent med Regenerons lÀkemedel, jÀmfört med 24 procent med ZMapp och 33 procent med Remdesivir.
En ny studie ska nu inledas dÀr Regenerons behandling ska jÀmföras med mAb114, som produceras av ett Florida-baserat företag som heter Ridgeback Biotherapeutics. Alla behandlingsenheter i utbrottsomrÄdet kommer nu bara att administrera de tvÄ mest effektiva monoklonala antikroppslÀkemedlen, enligt WHO:s Mike Ryan.
Bild: A 3D medical animation still of Ebola virus, Wikimedia.