đ Giftig havsanemon kan ge nya lĂ€kemedel
84 potentiella toxiner har hittats hos havsanemon, ett koralldjur som lever i Australien. Toxinerna som nu analyseras i detalj, kan förhoppningsvis resultera i nya lÀkemedel.
Dela artikeln
Lauren Ashwood, doktorand pÄ Queensland Teknologiska Universitet, har upptÀckt att vÀxten Telmatactis stephensoni producerar en mÀngd gifter som fyller olika biologiska funktioner, sÄsom försvar, predation (nÀr ett djur Àter sitt byte) och matsmÀltning.
Universitetet skriver om studien pÄ sin hemsida: allt som allt har 84 olika potentiella toxiner hittats, varav ett tidigare helt okÀnt Àmne (U-Tstx-1), som nu har skickats till ett specialistlaboratorium i Ungern.
Unikt för havsanemonen Àr placeringen av toxiner; till skillnad frÄn exempelvis giftormar, som har gifter samlade pÄ en plats, sÄ Äterfinns toxinerna pÄ delar av anemonen som hÀnger samman med deras biologiska funktion. Det hÀr underlÀttar undersökning av deras potentiella tillÀmpning av lÀkemedel, genom att man tydligt kan undersöka vad gifterna gör, Àr det enklare att hitta applikationer hos mÀnniskan.
- Analys av havsanemonens tre stora funktionella regioner: tentaklerna, epidermis (överhud) och gastrodermis (motsvarande matsmÀltningssystem)  fann att omrÄdena för giftproduktion Àr konsekventa med sin ekologiska roll av att fÄnga byten, försvar och matsmÀltning, sÀger Lauren Ashwood.
Det tidigare okÀnda Àmnet fann man i gastrodermis, och den misstÀnks antingen kunna vara en ny typ av enzym som bryter ner fett, eller kunna lika ett toxin som Äterfinns hos svart mamba och stimulerar muskelsammandragningar.
Samtidigt tror forskarna att toxinerna som Äterfinns i tentaklerna, vars funktion Àr att jaga bort djur som annars hade Àtit pÄ koralldjuret, kan bidra till en ny smÀrtstillande medicin.
- Om vi kan isolera neurotoxinet och hitta de nervceller vars receptorer det aktiverar, kan vi möjligtvis utveckla en blockerare för att hindra aktiveringen, och behandla saker som kronisk ryggvÀrk, sÀger Professor Peter Prentis, medförfattare i studien.