☘ Nu kan forskare skapa prognoser för hur hela pollensäsongen kommer att bli
Dagsprognoserna för gräspollenhalter kan nu kompletteras med prognoser för hur hela säsongen kommer att se ut och när det är som minst och mest pollen i luften.
Dela artikeln
Efter en lång vinter ser vi nu fram emot en varm och solig vår och sommar. Men för de som är pollenallergiker är det med blandade känslor. För de 40 procent av befolkningen i Europa och runt 30 procent i Sverige som lider av pollenallergi är det en tid av kliande ögon och rinnsnuva. Men snart kan de med gräspollenallergi åtminstone se fram emot att kunna veta hur mycket pollen det är i luften en viss period, långt i förväg.
Hittills har pollenprognoserna bara kunnat göras med någon säkerhet från dag till dag. Men ett internationellt forskarlag har nu hittat en metod för att skapa prognoser även för en hel säsong. Det gör det möjligt för de med gräspollenallergi att planera sina aktiviteter i förväg.
– Informationen gör det möjligt att planera längre framåt, framför allt innan säsongen har börjat. Till exempel kan prognoserna hjälpa sjukvårdspersonal att förbereda sig inför ökningen av allergirelaterade sjukdomar. Det underlättar också för särskilt känsliga individer när de ska planera ledigheter eller utlandsvistelser, säger Georgina Brennan vid Lunds universitet, en av forskarna bakom den nya metoden.
Det forskarna gjort är att de kombinerat data över lufttemperatur, nederbörd och pollenkoncentrationer från 28 mätstationer i nordvästra Europa från flera år. Med den informationen har forskarna nu lyckats konstruera en modell som kan ge en prognos över en hel pollensäsong. Dessutom kan prognosen visa hur allvarlig säsongen kommer att bli.
Modellen kan börja användas redan nu. Forskarna poängterar dock att den inte kan ge information om när säsongen börjar eller slutar.