Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Ny blodprovsteknik blir verklighet, trots Theranos-skandalen

đŸ©ž Ny blodprovsteknik blir verklighet, trots Theranos-skandalen

Företag utvecklar fungerande alternativ till traditionella blodprov med stora nÄlar. Fingersticksmetoder kan nu anvÀndas för rutinmÀssiga medicinska tester i Austin. Ny teknik minskar obehag och underlÀttar provtagning för patienter. Denna gÄng utan bedrÀgeri.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Företag utvecklar fungerande alternativ till traditionella blodprov med stora nĂ„lar.
  • Fingersticksmetoder kan nu anvĂ€ndas för rutinmĂ€ssiga medicinska tester i Austin.
  • Ny teknik minskar obehag och underlĂ€ttar provtagning för patienter. Denna gĂ„ng utan bedrĂ€geri.

Theranos vision förverkligas av andra företag

Theranos, ett Silicon Valley-startup som lovade att revolutionera blodtestning, upplöstes efter att dess grundare Elizabeth Holmes dömts för bedrÀgeri. Trots detta bakslag har andra företag fortsatt arbetet med att utveckla alternativ till traditionella blodprov.

Elizabeth Holmes.

Sedan maj 2023 har invÄnare i Austin, Texas haft möjlighet att besöka apotek för rutinmÀssiga medicinska tester som utförs pÄ blodsdroppar frÄn fingertopparna. Detta Àr ett alternativ till den vanliga metoden dÀr en nÄl sticks in i en ven i armen för att dra stora mÀngder blod, skriver Wall Street Journal.

Tekniska framsteg dÀr Theranos misslyckades

Företag som Becton Dickinson och Babson Diagnostics har arbetat med att lösa de tekniska problem som hindrade Theranos. Becktons handhÄllna fingersticksenhet och Babsons provhanteringsmaskin Àr de första produkterna av detta slag som lanseras pÄ marknaden.

Eric Olson, grundare och ordförande för Babson, sÀger: "Theranos har alltid varit ett tveeggat svÀrd som satte en flÀck pÄ branschens integritet. Samtidigt vÀckte det idén om att saker kan göras annorlunda."

Till skillnad frÄn Theranos, som försökte anvÀnda sin egen Edison-enhet för att snabbt testa kunders bloddroppar pÄ plats, anvÀnder Babson mer konventionell analysutrustning i ett centralt laboratorium för att testa proverna.

Hur den nya tekniken fungerar

Becktons BD MiniDraw-enhet anvÀnder en fingerstickslansett för att samla blodsdroppar. Den handhÄllna enheten samlar vanligtvis in 6 till 18 droppar blod - mindre Àn en milliliter.

Babson anvÀnder BD MiniDraw i sin blodprovstjÀnst som kallas BetterWay. Innan fingersticket placerar konsumenterna sina hÀnder pÄ en vÀrmeanordning för att förbÀttra blodflödet i kapillÀrkÀrlen.

Proverna skickas till Babsons centraliserade testlaboratorium i Austin, dÀr företaget bearbetar prover pÄ analysatorer frÄn Siemens Healthineers som har anpassats för smÄvolymstest.

Geraldine Tunnell, en 47-Ärig teknikchef i Austin med typ 1-diabetes, berÀttar om sina erfarenheter med den nya metoden: "Det Àr ett mycket enklare sÀtt för mig. Det tog tidigare ibland upp till en timme att fÄ det rÀtt och orsakade blÄmÀrken."

Tunnell fick sina resultat via en textlÀnk nÀsta morgon, vilket visade att hennes genomsnittliga blodsockernivÄer var vÀlkontrollerade.

Kliniska studier och framtidsutsikter

Babson och Becton uppger att kliniska studier har visat att laboratorieresultat frÄn fingersticksblodprover Àr kliniskt likvÀrdiga med standardvenösa tester. De planerar att publicera resultaten i en medicinsk tidskrift.

Andra företag arbetar ocksÄ med liknande teknologier. Drawbridge Health fick i april 2023 regulatoriskt godkÀnnande för en enhet som samlar en liten mÀngd blod frÄn överarmen och kan sjÀlvadministreras hemma. Truvian Health utvecklar ett instrument som kan behandla smÄ blodprover nÀra insamlingsplatsen och planerar att lansera det kommersiellt 2025.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.