❤️ Robothjärta räddar livet på hjärtsjuk
En man som inte kunde genomgå en kranskärlsoperation fick ett artificiellt hjärta.
Dela artikeln
En hjärtsjuk man i USA med ett tillstånd som inte tillät en vanlig hjärttransplantation fick i stället ett robothjärta.
Det konstgjorda hjärtat har en motor som pumpar runt blodet och sensorer som känner av hur mycket blod som kroppen behöver. Om personen gör något fysiskt ansträngande pumpar hjärtat automatiskt ut mer blod. Det skiljer hjärtat från tidigare artificiella hjärtan som pumpat samma mängd blod oavsett vad personen gjort.
Robothjärtat är inte lika smidigt som ett riktigt hjärta. Patienten måste gå omkring med en liten väska med batterier och lite elektronik på höften och som är kopplad till hjärtat. Men med tanke på att i snitt en person i veckan dör på grund av brist på olika organ enbart i Sverige så är varje möjlighet att minska organbristen väldigt välkommet.
– På grund av den stora bristen på organdonatorer avlider många patienter medan de väntar på en hjärttransplantation. Vi har nu goda förhoppningar om att det kommer att finnas alternativ för patienter som har ett livshotande tillstånd och som inte kan genomgå en vanlig transplantation, säger Jacob Schroder, kirurg på Duke University Hospital och en av de som utförde transplantationen, i ett pressmeddelande.
Ingreppet gjordes på Duke University Hospital och hjärtat som användes tillverkas av det franska företaget Carmat. Hjärtat har redan blivit godkänt i Europa och är nu på väg att även bli godkänt i USA.
Hjärtat kan också fungera som en tillfällig lösning för de som behöver ett nytt hjärta snabbt, men där det inte finns några lämpliga organ tillgängliga. Läkarna kan då operera in det konstgjorda hjärtat som håller patienten vid liv tills ett donerat hjärta kommer in.
Bild: Duke University Hospital