Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛑ Smarta bandage ger snabbare läkning och kan även upptäcka Covid

⛑ Smarta bandage ger snabbare läkning och kan även upptäcka Covid

Bandage med sensorer för temperatur och spänningen i huden kan larma om ett sår behöver läggas om och kan eventuellt också ge en tidig varning att någon håller på att få Covid.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Patienter med svårläkta sår måste ofta åka in till sjukhus eller vårdcentraler för att få sina bandage kontrollerade, så att läkningen går som den ska. Men nu har forskare från University of Glascow i Skottland konstruerat ett ”smart bandage” som minskar det behovet.

Bandaget innehåller sensorer som kontinuerligt övervakar spänningen och temperaturen i huden vid såret. Sensorerna kan se till att spänningen alltid är den rätta så att bandaget trycker på såret lagom mycket. Att huden håller rätt temperatur vid såret visar att det inte finns någon infektion där.

Bandaget innehåller också en radiosändare. Så om det har lossnat lite eller om temperaturen visar på en möjlig infektion kan bandaget skicka ett larm via patientens mobil.

Men bandaget kan eventuellt även ha andra användningsområden. Det kan nämligen registrera andning om det placeras på patientens bröst. Då feber och andningssvårigheter är tecken på en Covid-infektion skulle exempelvis vårdpersonal kunna använda ett litet bandage för att få en tidig varning om de visar tecken på att bli sjuka, innan sjukdomen hinner bryta ut.

Ett annat användningsområde vore att använda bandaget för att övervaka patienter med svår astma. Bandaget skulle då kunna registrera om andningen förändras och larma via en mobilapp.

Än så länge är bandaget bara en prototyp, men forskarna ska nu börja testa det utanför labbet. Förhoppningsvis kan bandaget börja användas på allvar om några år.

Läs hela studien här.

Bild: BEST group/University of Glasgow


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.