Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Återskapat genom kan hjĂ€lpa oss att Ă„teruppliva mammuten

🧬 Återskapat genom kan hjĂ€lpa oss att Ă„teruppliva mammuten

Forskare har lyckats Äterskapa mammutens genom och 3D-strukturen av dess kromosomer frÄn 52 000 Är gammalt vÀvnadsprov. Studien visar att mammutens genomstruktur liknar den moderna elefantens, vilket kan underlÀtta Äterupplivande av mammuten.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har lyckats Ă„terskapa mammutens genom och 3D-strukturen av dess kromosomer frĂ„n 52 000 Ă„r gammalt vĂ€vnadsprov.
  • Studien visar att mammutens genomstruktur liknar den moderna elefantens, vilket kan underlĂ€tta Ă„terupplivande av mammuten.
  • UpptĂ€ckten av "kromoglas" öppnar nya möjligheter för forskning pĂ„ utdöda arter.

Banbrytande studie av mammutens DNA

En forskargrupp ledd av Erez Lieberman Aiden vid Baylor College of Medicine har lyckats Äterskapa den ullhÄriga mammutens genom och 3D-strukturen av dess kromosomer frÄn ett 52 000 Är gammalt hudprov, skriver Science.

Studien, som publicerades i tidskriften Cell den 11 juli, ger nya insikter om denna utdöda art och kan fÄ betydande konsekvenser för framtida forskning pÄ forntida DNA.

Det vÀlbevarade hudprovet frÄn en mammut som dog i Sibirien för 52 000 Är sedan visade sig vara en guldgruva för forskarna. Provet innehöll intakta hÄrfolliklar och kromatin - dna och proteiner som utgör kromosomer - i ett glasliknande tillstÄnd dÀr molekylerna var tÀtt packade. Detta tillstÄnd, som forskarna kallar "kromoglas", bildas nÀr vÀvnader torkar ut.

Likheter med moderna elefanter

Analysen av mammutens genomstruktur visade stora likheter med moderna elefanter. BÄda arter har 28 kromosomer med nÀstan identisk struktur. Denna likhet kan vara till stor hjÀlp för forskare som arbetar med bevarande av elefanter och potentiellt Àven för projekt som syftar till att Äterskapa mammutar.

Genomets arkitektur ger ocksÄ vÀrdefull information om vilka gener som var aktiva i mammutens hud. Forskarna kunde se att uttrycket av gener kopplade till hÄrfollikelutveckling skiljde sig frÄn moderna elefanter. Denna typ av information kan hjÀlpa forskare att bÀttre förstÄ mammutens anpassningar till sin miljö.

Kromoglas öppnar nya möjligheter

UpptÀckten av kromoglas kan fÄ stora konsekvenser för forskning pÄ utdöda arter. Forskarna tror att denna typ av vÀlbevarat DNA kan finnas i andra kvarlevor i Sibiriens permafrost, och kanske Àven i andra typer av forntida vÀvnader som egyptiska mumier.

Medan studien fokuserade pÄ hudvÀvnad, ÄterstÄr det att se om liknande resultat kan uppnÄs med andra vÀvnadstyper. Detta skulle vara avgörande för en mer komplett förstÄelse av mammutens genetik och funktion.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.