Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 NyupptĂ€ckt system lĂ„ter forskare redigera DNA med hjĂ€lp av RNA

🧬 NyupptĂ€ckt system lĂ„ter forskare redigera DNA med hjĂ€lp av RNA

Forskare vid Arc Institute har upptÀckt ett helt nytt molekylÀrt system för att redigera DNA med hjÀlp av RNA. Systemet möjliggör programmerbara DNA-förÀndringar som att infoga, ta bort eller invertera DNA-sekvenser.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare vid Arc Institute har upptĂ€ckt ett helt nytt molekylĂ€rt system för att redigera DNA med hjĂ€lp av RNA.
  • Systemet möjliggör programmerbara DNA-förĂ€ndringar som att infoga, ta bort eller invertera DNA-sekvenser.
  • Tekniken kan potentiellt lösa nĂ„gra av de största utmaningarna med nuvarande metoder för genredigering.

Ett nytt verktyg för att designa genom

Forskare vid Arc Institute har upptÀckt ett nytt molekylÀrt system som gör det möjligt att programmera DNA-förÀndringar med hjÀlp av RNA. Systemet, som kallas "bridge RNA", Àr det första naturliga RNA-styrda rekombinationssystemet som kan infoga, ta bort eller invertera valfria DNA-sekvenser.

UpptÀckten, som publicerades i tidskriften Nature, gjordes av forskare vid Arc Institute i samarbete med University of California, Berkeley och University of Tokyo. Systemet hÀrstammar frÄn sÄ kallade IS110-element, en typ av "hoppande gener" som kan flytta sig sjÀlva inom och mellan mikrobiella genom.

Hur bridge RNA fungerar

NÀr IS110-elementet klipper ut sig sjÀlv frÄn ett genom bildas ett RNA-molekyl som viks till tvÄ loopar. Den ena loopen binder till IS110-elementet sjÀlv, medan den andra binder till mÄlsekvensen i DNA:t dÀr elementet ska infogas.

Det unika med bridge RNA Àr att bÄda looparna kan programmeras oberoende av varandra. Detta gör att forskare kan vÀlja vilka DNA-sekvenser som helst som mÄl. I studien demonstrerade teamet över 60 procent infogningseffektivitet av en önskad gen i E. coli-bakterier, med över 94 procent specificitet för rÀtt plats i genomet.

Möjliga tillÀmpningar

Forskarna ser stor potential för bridge RNA-systemet inom genomdesign. Det skulle kunna anvÀndas för att validera forskning om syntetiska genom och för att göra precisa geninfogningar pÄ specifika platser i genomet. Detta öppnar nya vÀgar för att förstÄ hur gener pÄverkar hÀlsa och sjukdom.

En viktig fördel med bridge RNA-systemet Àr att det sammanfogar bÄda DNA-strÀngarna utan att slÀppa ut klippta DNA-Àndar. Detta kringgÄr en central begrÀnsning hos nuvarande genredigeringstekniker.

Forskarna planerar nu att vidareutveckla systemet för anvÀndning i mÀnskliga celler och att förbÀttra dess precision och effektivitet. De kommer ocksÄ att undersöka ytterligare funktioner hos IS110-element som kan ha betydelse för andra genomredigeringsverktyg.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.