Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n september

💡 Faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n september

đŸŽ—ïž Hudcancer minskar bland yngre i Sverige. 📉 Stor minskning av vĂ„ld i nĂ€ra relationer. 🚱 Plast i Stilla havet kan stĂ€das upp pĂ„ tio Ă„r. đŸ‘©â€đŸš€ Första privata rymdpromenaden genomförd. 💉 VĂ€rldens första lungcancervaccin. đŸ„” Minskad dödlighet i vĂ€rmeböljor.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp News skriver faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mĂ€nskliga framsteg – och mĂ€nniskorna som skapar dem. Om du inte redan Ă€r prenumerant kan du bli det hĂ€r.

Brist pÄ sötvatten Àr ett av de hot det har pratats om lÀnge. Det Àr ett verkligt problem för nÀra tvÄ miljarder mÀnniskor. Ett problem som riskerar bli större med klimatförÀndringarna.

Grundproblemet Àr sÄklart att det mesta av vattnet pÄ planeten Àr saltvatten. 97,5 procent Àr saltvatten och 2,5 procent sötvatten, med endast 0,3 procent i flytande form vid jordens yta.

En stor del av lösningen skulle kunna vara att avsalta saltvatten. Det gÄr, men har varit vÀldigt dyrt eftersom det behövs mycket energi för processen. Har varit Àr nyckelorden.

EnergiÄtgÄngen har sjunkit 85 procent och med solenergi sjunker priset och elen blir klimatvÀnlig.

En av mina favoriter, Hannah Ritchie, har tittat nÀrmare pÄ det och kommit fram till att producera tillrÀckligt med dricksvatten för en person - cirka 3 liter per dag - genom avsaltning skulle kosta endast typ 20 kronor för ett helt Är.

Detta löser inte hela problemet med vattenbrist, och betyder inte att vi nu ska duscha i tre timmar nÀr vi kommer hem. Men vi vet att en nyckelkomponent i ett stort problem hÄller pÄ att lösas.

🚰 EnergiĂ„tgĂ„ngen för att avsalta vatten har minskat 85 procent
EnergiÄtgÄngen för avsaltning har minskat frÄn 20 kWh per kubikmeter pÄ 1970-talet till 2,5-3,5 kWh idag. Att producera tillrÀckligt med dricksvatten för en person - cirka 3 liter per dag - genom avsaltning skulle kosta endast 2,30 dollar för ett helt Är.

Scrolla ner lite sÄ hittar ni alla mÄnadens faktabaserade optimistiska nyheter.

Mathias Sundin
Arge optimisten


HjÀlp gÀrna vÀnner och bekanta att hopescrolla genom att dela den hÀr sammanfattningen med dem och i sociala medier.

💡 MĂ„nadens faktabaserade optimistiska nyheter

🚗 Waymos sjĂ€lvkörande fordon betydligt sĂ€krare Ă€n mĂ€nskliga förare

Waymos sjÀlvkörande bilar har varit inblandade i fÀrre Àn en olycka med personskador per 1,6 miljoner körda kilometer. De uppskattar att deras fordon Àr inblandade i 70 procent fÀrre olyckor med personskador Àn mÀnskliga förare.

LÀs mer pÄ Warp News

💊 Överdoser frĂ„n opioidlĂ€kemedel börjar till slut att minska i USA

Antalet dödsfall frÄn överdoser i USA har minskat sedan hösten 2023. Detta gÀller bÄde för överdoser generellt och för överdoser relaterade till opioider, inklusive fentanyl.

LÀs mer pÄ Warp News

💉 Ny metod kan minska doseringen av diabetesmedicin till en gĂ„ng i mĂ„naden

Forskare har utvecklat ett system som kan minska doseringen av diabetesmedicin till en gÄng i mÄnaden. LÀkemedlet Àr sÀrskilt effektivt för att hantera typ 2-diabetes och finns tillgÀngligt i bÄde injicerbar och oral form.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŽ—ïž Hudcancer minskar bland yngre i Sverige, som första land i Europa

Risken för malignt melanom minskar för personer under 50 Är i Sverige sedan 2015. FörbÀttrad medvetenhet om solskydd och minskad tillgÄng till solarium bidrar till minskningen. Dödligheten i hudcancer har ocksÄ minskat för Äldersgrupper upp till 59 Är.

LÀs mer pÄ Warp News

🚰 EnergiĂ„tgĂ„ngen för att avsalta vatten har minskat 85 procent

EnergiÄtgÄngen för avsaltning har minskat frÄn 20 kWh per kubikmeter pÄ 1970-talet till 2,5-3,5 kWh idag. Att producera tillrÀckligt med dricksvatten för en person - cirka 3 liter per dag - genom avsaltning skulle kosta endast 2,30 dollar för ett helt Är.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 Stor minskning av vĂ„ld i nĂ€ra relationer

Antalet fall av vÄld i nÀra relationer i USA har minskat med 67 procent mellan 1993 och 2022. VÄldtÀkter och sexuella övergrepp minskade med 56 procent under samma period.

LÀs mer pÄ Warp News

🌳 MotorsĂ„gsamnesti skyddar regnskog i Borneo genom att byta motorsĂ„gar mot hĂ€lsovĂ„rd

279 skogshuggare har lÀmnat in sina motorsÄgar sedan 2017. Programmet har minskat avskogningen med 70 procent pÄ 10 Är. Initiativet kombinerar miljöskydd med förbÀttrad tillgÄng till hÀlsovÄrd för lokalbefolkningen.

LÀs mer pÄ Warp News

🚱 Plast i Stilla havet kan stĂ€das upp pĂ„ tio Ă„r, menar Ocean Cleanup

Stiftelsen Ocean Cleanup har visat att all plast i Stilla havet kan tas bort inom 10 Är för 7,5 miljarder dollar. Organisationen har redan avlÀgsnat över 450 ton skrÀp frÄn de centrala delarna av Stilla havet under de senaste tre Ären.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘©â€đŸš€ Nytt rekord: 19 personer kretsade runt jorden samtidigt

Tre personer sköts upp mot den internationella rymdstationen ISS den 11 september. Detta höjde antalet mÀnniskor i jordens omloppsbana till rekordhöga 19. Det tidigare rekordet var 17 personer, satt förra Äret.

LÀs mer pÄ Warp News

🐱 Havssköldpaddor i Brasilien blir friskare nĂ€r vattenkvaliteten förbĂ€ttras

Havssköldpaddor i Guanabarabukten uppvisar bÀttre hÀlsa efter rengöringsinsatser. En tumörsjukdomen hos sköldpaddorna har minskat sedan 2023. Investeringar pÄ över 300 miljoner dollar har gjorts för att rena vattnet i omrÄdet.

LÀs mer pÄ Warp News

🐩 Utrotningshotade grĂ€shoppsparven pĂ„ vĂ€g tillbaka

Antalet grĂ€shoppssparvar i Florida har ökat frĂ„n 80 till 200 individer pĂ„ fem Ă„r. Den 1000:e uppfödda sparven slĂ€pptes nyligen ut i det vilda. Över 15 procent av de utslĂ€ppta fĂ„glarna överlever och förökar sig framgĂ„ngsrikt.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘©â€đŸš€ Första privata rymdpromenaden genomförd av SpaceX

SpaceX Polaris Dawn-mission utförde den första kommersiella rymdpromenaden nÄgonsin. BesÀttningen nÄdde en höjd pÄ nÀra 1400 km, högre Àn nÄgon annan bemannad rymdfÀrd sedan Apollo-programmet. Uppdraget testade ny SpaceX-utrustning och genomförde 36 vetenskapliga experiment.

LÀs mer pÄ Warp News

⛅ Solenergins kostnadsminskning fortsĂ€tter trots tillfĂ€lliga hinder

Kostnaden för solpaneler har minskat med cirka 12 procent per Är i flera Ärtionden. Trots kortsiktig ökning av kostnaden pekar den lÄngsiktiga trenden mot fortsatt kostnadsminskning. En potentiell 8-faldig minskning av den totala kostnaden för solenergi.

LÀs mer pÄ Warp News

💉 VĂ€rldens första lungcancervaccin testas i kliniska studier

Kliniska studier av ett mRNA-vaccin mot lungcancer har inletts i sju lÀnder. Vaccinet Àr utformat för att behandla icke-smÄcellig lungcancer, den vanligaste formen av sjukdomen. Cirka 130 patienter kommer att delta i studien och fÄ vaccinet tillsammans med immunterapi.

LÀs mer pÄ Warp News

🚀 Nytt företag siktar pĂ„ banbrytande asteroidbrytning

AstroForge har sÀkrat 40 miljoner dollar i finansiering för asteroidbrytning. Företaget planerar tvÄ uppdrag: Odin för att passera en asteroid och Vestri för att landa pÄ en. AstroForge har som mÄl att bli först med kommersiell utforskning av metallrika asteroider.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 Solenergi och batterilagring ser ut att dubbla i USA i Ă„r

USA förvÀntas installera dubbelt sÄ mycket solenergi och batterilagring som förra Äret. TillvÀxten för solenergi och batterilagring accelererar trots ökad utbredning. Totalt förvÀntas 38 GW ny solenergikapacitet och 14,7 GW batterilagringskapacitet tillkomma under 2024.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŠŸ AI-avatarer skyddar journalister i Venezuela

AI-skapade nyhetsankare anvÀnds för att skydda journalister i Venezuela. Initiativet involverar cirka 20 venezuelanska nyhetsmedier och 100 journalister. De digitala presentatörerna rapporterar om regeringens ÄtgÀrder mot oppositionella och media.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ« Genombrottet: Choklad utan socker Ă€r inte lĂ€ngre en bitter dröm

Forskare i Schweiz har utvecklat en metod för att tillverka choklad utan tillsatt socker. Hela kakaofrukten anvÀnds i processen, vilket minskar matsvinn. Metoden kan öka inkomsterna för kakaobönderna och skapa arbetstillfÀllen i ursprungslÀnderna.

LÀs mer pÄ Warp News

🎹 Ny studie: AI ökar konstnĂ€rers produktivitet och kreativitet

KonstnÀrer som anvÀnder AI-verktyg producerar 50 procent fler konstverk. Konstverk skapade med AI-assistans fÄr 50 procent mer uppskattning frÄn andra anvÀndare. Studien visar att mÀnniskans förmÄga att generera idéer och filtrera resultat Àr avgörande för framgÄng med AI-verktyg.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ„” Minskad dödlighet i vĂ€rmeböljor

VĂ€rmeböljor orsakar mĂ„nga dödsfall globalt – men trenden pekar nedĂ„t. Antalet dödsfall per capita orsakade av vĂ€rmeböljor minskade med 7,2% per Ă„rtionde globalt.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ”„ BurnBot utför kontrollerade brĂ€nder för att minska risken för skogsbrĂ€nder

BurnBot har utvecklat en robot som utför kontrollerade brÀnder utan lÄgor och rök. Roboten reducerar behovet av personal och minskar risken för att elden sprider sig okontrollerat.

LÀs mer pÄ Warp News

⚡ Baseload Capital ska investera 600 miljoner i geotermisk energi - IKEA och Bezos bland investerarna

Baseload Capital sÀkrar 600 miljoner kronor i en serie B-finansieringsrunda. Geotermisk energi Àr en förnybar energikÀlla som kan leverera el, vÀrme och kyla dygnet runt, Äret om.

LÀs mer pÄ Warp News

💡 AI knĂ€cker svĂ„rt problem för hur molekyler reagerar pĂ„ ljus – hjĂ€lper oss skapa bĂ€ttre solceller och LED-lampor

Forskare hos DeepMind har, med hjÀlp av AI, skapat en ny metod för att berÀkna hur molekyler beter sig nÀr de trÀffas av ljus. Tekniken kan leda till förbÀttringar inom solceller, LED-lampor och andra ljuskÀnsliga teknologier.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸïž MĂ„nga atoller vĂ€xer trots höjda havsnivĂ„er

Forskare har upptĂ€ckt att mĂ„nga korallöar vĂ€xer eller behĂ„ller sin storlek trots stigande havsnivĂ„er. Över 1000 öar har undersökts och visat pĂ„ en överraskande motstĂ„ndskraft mot havsnivĂ„höjningar.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 Solkraft och batterier hjĂ€lper Texas hantera rekordhög energiförbrukning vid vĂ€rmeböljor

Texas elnÀt har slagit nya rekord för elförbrukning under sommaren 2024. Solkraft har mött rekordhög efterfrÄgan under dagen och batterier har tÀckt behovet pÄ kvÀllen. Förnybar energi stod för 47 procent av elen i Texas under första kvartalet 2024.

LÀs mer pÄ Warp News

Krönikor och andra texter

🧐 Jag har byggt en AI-bokredaktör (som skĂ€ller pĂ„ mig som Steve Jobs)

AI-redaktören Àr min digitala tvilling. Den förstÄr mig och min vision, och pressar fram mitt allra bÀsta.

LÀs pÄ Warp News

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att bygga en egen AI-redaktör

SÄ skapar du en AI-redaktör som kÀnner just dig och hjÀlper dig att levla upp ditt skrivande till en ny nivÄ.

LÀs pÄ Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: NĂ€men, gör AI konstnĂ€rer mer kreativa?!

Även en talanglös höna kan hitta ett korn ibland. Och sĂ„ chockerande nyheter om franska bönder.

LÀs pÄ Warp News

🙉 Rycks inte med av den nĂ€rsynta pessimismen

MÄnga Äsikter baseras pÄ det trÀd man stÄr och stirrar pÄ. Ta istÀllet ett kliv tillbaka se skogen. Inom rymd, AI och batterier zoomar jag ut frÄn tjattret och försöker se vad som faktiskt pÄgÄr.

LÀs pÄ Warp News

đŸ§™â€â™€ïž Harari försöker skapa en myt

I Nexus berÀttar Yuval Noah Harari om skadliga myter. Samtidigt försöker han skapa en egen myt. Den om vÄr undergÄng.

LÀs pÄ Warp News

✉ FĂ„ en dos faktabaserad, gratis, optimism en gĂ„ng i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ€ Behöver ni lĂ€ra er mer om AI?

Boka den arge optimsten till er konferens.

LÀs mer om Mathias Sundins AI-förelÀsning pÄ mathiassundin.org.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.