Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Avskogningen i Amazonas nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n sedan 2018

🌳 Avskogningen i Amazonas nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n sedan 2018

Avskogningen i Amazonas har minskat med 40 procent jÀmfört med 2023. Maj 2024 noterade den lÀgsta avskogningen sedan mars 2018. Den ackumulerade avskogningen under det senaste Äret har minskat med 54 procent jÀmfört med samma period Äret innan.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Avskogningen i Amazonas har minskat med 40 procent jĂ€mfört med 2023.
  • Maj 2024 noterade den lĂ€gsta avskogningen sedan mars 2018.
  • Den ackumulerade avskogningen under det senaste Ă„ret har minskat med 54 procent jĂ€mfört med samma period Ă„ret innan.

Minskad avskogning i Amazonas

Ny data frÄn den brasilianska regeringen visar att avskogningen i Amazonas har nÄtt sin lÀgsta nivÄ sedan mars 2018, skriver Mongabay.

Enligt INPE:s DETER-system uppgick avskogningen i maj 2024 till 501 kvadratkilometer, motsvarande 147 gÄnger storleken pÄ Central Park i New York. Den ackumulerade avskogningen som upptÀckts av DETER under det senaste Äret Àr 4 350 kvadratkilometer, vilket Àr en minskning med 54 procent jÀmfört med samma period Äret innan.

För Äret hittills har DETER registrerat 1 182 kvadratkilometer skogsröjning, vilket Àr en minskning med 40 procent frÄn de 1 986 kvadratkilometer som registrerades vid denna tidpunkt 2023. Denna nedgÄng speglar ocksÄ den trend som registrerats av ett oberoende system som upprÀtthÄlls av den brasilianska organisationen Imazon.

FörvÀntad Ärlig minskning

Data frÄn DETER-systemet tyder pÄ en kraftig minskning av avskogningen för de tolv mÄnader som slutar den 31 juli, den period som Brasilien anvÀnder för att mÀta Ärlig avskogning. För den Ärliga bedömningen anvÀnder Brasilien satellitbilder med högre upplösning, vilket krÀver mer tid för analys. DETER möjliggör snabbare insatser mot illegal avskogning.

Förra Äret uppgick avskogningen i brasilianska Amazonas till 9 064 kvadratkilometer, en minskning med 22 procent frÄn 2022, och den lÀgsta Ärliga siffran sedan 2018. Detta stod för en stor del av minskningen av avskogningen i hela Amazonas, dÄ Brasiliens del utgör cirka tvÄ tredjedelar av vÀrldens största regnskog.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.