đ” De flesta svenskar har fĂ„tt det bĂ€ttre pĂ„ fem Ă„r
2013 till 2018 fick Sveriges befolkning en högre ekonomisk standard. Av dem som 2018 var i sena tonÄren var utvecklingen sÀrskilt gynnsam eftersom 80 procent av dem fÄtt det bÀttre, enligt Statistiska CentralbyrÄn.
Dela artikeln
TvÄ tredjedelar av Sveriges befolkning fick under Ären 2013 till 2018 det bÀttre ekonomiskt stÀllt. Det hÀr redovisar Statistiska CentralbyrÄn, SCB.
Den ekonomiska standarden har alltsÄ blivit bÀttre för de flesta, men vad innebÀr det? SCB förklarar att den ekonomiska standarden Àr ett vÀlfÀrdsmÄtt som bygger pÄ hushÄllets totala disponibla inkomst, hur mÄnga som bor i hushÄllet och ska försörjas pÄ inkomsten. Mellan 2013 och 2018 ökade medianvÀrdet för den ekonomiska standarden med 10 procent vilket SCB menar Àr en stor ökning.
I analysen har SCB tagit med varje individ som ingick i Sveriges befolkning bÄde 2013 och 2018 och tittat pÄ om den ekonomiska standarden har ökat eller minskat för var och en av dem. De Är som jÀmförts har korrigerats för inflationen.
Majoriteten har fÄtt det bÀttre ekonomiskt, men inte alla. Var tredje svensk har fÄtt en lÀgre ekonomisk standard pÄ fem Är. Hur stor andel som har fÄtt det bÀttre varierar efter Älder och kön.
Fakta om analysen frÄn SCB
Ekonomisk standard (disponibel inkomst per konsumtionsenhet)
För att göra jÀmförelser av till exempel disponibel inkomst mellan olika typer av hushÄll anvÀnds ett viktsystem dÀr konsumtionen Àr relaterad till hushÄllets sammansÀttning. Den disponibla inkomsten divideras med den konsumtionsvikt som gÀller för hushÄllet. Skalan faststÀlls av SCB och bygger bland annat pÄ budgetberÀkningar utförda av Konsumentverket och underlag för bedömning av en baskonsumtion som kan berÀknas för olika hushÄllstyper.
Foto: John Leffman