Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Elfenbenskusten först i vĂ€rlden med att anvĂ€nda nytt malariavaccin

💉 Elfenbenskusten först i vĂ€rlden med att anvĂ€nda nytt malariavaccin

Elfenbenskusten introducerar nytt effektivt malariavaccin. Vaccinet förvÀntas rÀdda tiotusentals barnliv varje Är. 15 afrikanska lÀnder planerar att införa malariavaccin under 2024.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Elfenbenskusten introducerar nytt effektivt malariavaccin.
  • Vaccinet förvĂ€ntas rĂ€dda tiotusentals barnliv varje Ă„r.
  • 15 afrikanska lĂ€nder planerar att införa malariavaccin under 2024.

Viktigt steg i kampen mot malaria

Elfenbenskusten har tagit ett steg i kampen mot malaria genom att bli det första landet i vÀrlden att införa det nya malariavaccinet, R21/Matrix-M. Den första vaccinationen Àgde rum i Abidjan och vaccinet kommer att distribueras i 38 distrikt över hela landet.

R21/Matrix-M Àr ett lÄgdos-vaccin som Àr bÄde effektivt och prisvÀrt. Det kan tillverkas snabbt och i stor skala. Serum Institute of India har Ätagit sig att producera 100 miljoner doser Ärligen.

Vaccinets utveckling och effektivitet

Vaccinet utvecklades gemensamt av University of Oxford och Serum Institute of India, med hjÀlp av Novavax. I december 2023 fick det förhandsgodkÀnnande av VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) efter en rigorös reglerings- och klinisk bedömningsprocess.

Kliniska prövningar har visat att vaccinet Àr vÀl tolererat och har en god sÀkerhetsprofil. De vanligaste biverkningarna var smÀrta vid injektionsstÀllet och feber.

Stor potential att rÀdda liv

Malaria orsakar Ärligen 600 000 dödsfall i Afrika enligt WHO, varav minst 80 procent Àr barn under fem Är. I Elfenbenskusten har antalet malariarelaterade dödsfall minskat frÄn 3 222 Är 2017 till 1 316 Är 2020, men sjukdomen dödar fortfarande fyra personer om dagen, mestadels smÄ barn.

Serum Institute of India erbjuder vaccinet för mindre Àn fyra dollar per dos. Företagets produktionskapacitet innebÀr att detta mycket effektiva och prisvÀrda vaccin kan tillverkas snabbt och i stor skala, vilket Àr avgörande för att hejda sjukdomens spridning och skydda de vaccinerade.

Planerad utrullning i andra lÀnder

Totalt 656 600 doser har levererats till Elfenbenskusten, vilket inledningsvis kommer att vaccinera 250 000 barn i Äldern 0-23 mÄnader i 16 regioner i landet. R21/Matrix-M-vaccinet har ocksÄ godkÀnts av Ghana, Nigeria, Burkina Faso och Centralafrikanska republiken.

15 afrikanska lÀnder förvÀntas genomföra vaccinering med stöd frÄn Gavi under 2024. LÀnderna planerar att nÄ omkring 6,6 miljoner barn med malariavaccinet under 2024 och 2025. Gavi och dess partners samarbetar med mer Àn 30 afrikanska lÀnder som har uttryckt intresse för att införa malariavaccinet.

Allt fler vaccinerade i Afrika

Vi har skrivit flera gÄnger tidigare om de vaccineringskampanjer som pÄgÄr mot malaria, framförallt i ett antal afrikanska lÀnder.

💉 “Möjligt att utrota malaria om tio Ă„r”
Nya vacciner mot malaria hyllas som ett av de viktigaste vetenskapliga framstegen. Vaccinen Mosquirix och R21 minskar bÄde förekomst och dödlighet av malaria.
💉 Tre vĂ€stafrikanska lĂ€nder börjar vaccinera mot malaria
Benin, Liberia och Sierra Leone har börjat vaccinera barn mot malaria. Vaccinet har visat en betydande minskning av malariasjukdomar och barnadödlighet i inledande afrikanska pilotprogram.
💉 13% minskad barnadödlighet, tack vare malariavaccin
Malaria dödar en halv miljon barn varje Är, men antalet minskar tack vare nya vaccin.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.