Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ« Genombrottet: Choklad utan socker Ă€r inte lĂ€ngre en bitter dröm

đŸ« Genombrottet: Choklad utan socker Ă€r inte lĂ€ngre en bitter dröm

Forskare i Schweiz har utvecklat en metod för att tillverka choklad utan tillsatt socker. Hela kakaofrukten anvÀnds i processen, vilket minskar matsvinn. Metoden kan öka inkomsterna för kakaobönderna och skapa arbetstillfÀllen i ursprungslÀnderna.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare i Schweiz har utvecklat en metod för att tillverka choklad utan tillsatt socker.
  • Hela kakaofrukten anvĂ€nds i processen, vilket minskar matsvinn.
  • Metoden kan öka inkomsterna för kakaobönderna och skapa arbetstillfĂ€llen i ursprungslĂ€nderna.

Schweiziska forskare revolutionerar chokladtillverkning

Traditionellt har chokladtillverkare endast anvĂ€nt kakaobönorna och kasserat resten av frukten. Men nu har forskare vid ZĂŒrichs tekniska högskola har utvecklat en ny metod som anvĂ€nder hela kakaofrukten istĂ€llet för enbart bönorna, rapporter BBC.

Nyckeln till den nya chokladen ligger i kakaofruktsaften. Saften, som innehÄller 14 procent naturligt socker, koncentreras till en sirap som blandas med fruktköttet och det torkade skalet för att bilda en söt kakaogel.

Denna gel eliminerar behovet av raffinerat socker nÀr den tillsÀtts till kakaobönorna för att göra choklad. Resultatet Àr en choklad som Àr naturligt söt utan tillsatt socker.

Potentiella fördelar för kakaoindustrin

Anian Schreiber, medgrundare av det schweiziska startupföretaget KOA, ser stor potential i den nya metoden. Han menar att anvÀndningen av hela kakaofrukten kan lösa mÄnga av kakaoindustrins problem, frÄn stigande priser pÄ kakaobönor till fattigdom bland kakaobönder.

"IstÀllet för att slÄss om vem som fÄr hur stor del av kakan, gör man kakan större och lÄter alla dra nytta av det," förklarar Schreiber. Han pÄpekar att bönderna kan fÄ betydligt högre inkomster genom att utnyttja hela kakaofrukten, samtidigt som viktig industriell bearbetning sker i ursprungslÀnderna.

MiljömÀssiga fördelar

Roger Wehrli, direktör för den schweiziska chokladtillverkarföreningen Chocosuisse, ser den nya metoden som "mycket lovande". Han betonar de ekonomiska och ekologiska fördelarna: "Om du anvÀnder hela kakaofrukten kan du fÄ bÀttre priser. SÄ det Àr ekonomiskt intressant för bönderna. Och det Àr intressant ur en ekologisk synvinkel."

Anian Schreiber pÄpekar att en tredjedel av all jordbruksproduktion "aldrig hamnar i vÄra munnar". För kakao Àr siffrorna Ànnu vÀrre nÀr frukten överges för att endast anvÀnda bönorna. Genom att minska matsvinnet kan den nya metoden bidra till att bekÀmpa klimatförÀndringarna.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.