Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 Global extrem fattigdom har Ă„tergĂ„tt till nivĂ„er före pandemin

📉 Global extrem fattigdom har Ă„tergĂ„tt till nivĂ„er före pandemin

Under pandemin ökade antalet extrem fattiga vÀrlden för första gÄngen pÄ lÀnge. Nu har siffrorna Äterigen vÀnt nerÄt och nÄr samma nivÄ som innan pandemin, under 9 procent.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Under pandemin ökade antalet extrem fattiga vĂ€rlden för första gĂ„ngen pĂ„ lĂ€nge.
  • Nu har siffrorna Ă„terigen vĂ€nt nerĂ„t och nĂ„r samma nivĂ„ som innan pandemin, under 9 procent.
  • Extremt fattiga i vĂ€rlden förvĂ€ntas minska till cirka 692 miljoner Ă„r 2024, jĂ€mfört med 713 miljoner Ă„r 2022.

Global fattigdom minskar Äter efter pandemiökningen

VÀrldsbankens Poverty and Inequality Platform (PIP) har nyligen slÀppt uppdaterade globala fattigdomsuppskattningar. Enligt de nya siffrorna orsakade covid-19-pandemin en ökning av den globala extrema fattigdomen med 0,85 procentenheter under 2020, vilket resulterade i att 9,7 procent av vÀrldens befolkning levde i extrem fattigdom det Äret.

Denna ökning var sÀrskilt mÀrkbar i Sydasien, dÀr extrem fattigdom steg med 2,4 procentenheter, och i Afrika söder om Sahara med 1,27 procentenheter under samma Är.

ÅterhĂ€mtning och framtidsutsikter

Trots den initiala ökningen visar de nya uppgifterna att den globala extrema fattigdomen nu har ÄtergÄtt till nivÄer före pandemin. Detta tyder pÄ en stark ÄterhÀmtning i mÄnga delar av vÀrlden.

Enligt prognoserna förvÀntas antalet mÀnniskor som lever i extrem fattigdom minska ytterligare till cirka 692 miljoner Är 2024. En minskning frÄn de 713 miljoner som rapporterades för 2022.

FörbÀttrad datasamling och analys

VÀrldsbanken har utökat sin databas med 16 nya undersökningar och reviderat 69 befintliga. Detta har resulterat i en omfattande samling av nÀstan 2 400 undersökningar frÄn 170 ekonomier, med Qatar som det senaste tillskottet.

Dessa uppdateringar ger en mer detaljerad och exakt bild av fattigdomssituationen globalt. VÀrldsbanken har ocksÄ introducerat nya metoder för att mÀta delat vÀlstÄnd, inklusive det globala vÀlfÀrdsgapet och mÄtt pÄ ojÀmlikhet mellan lÀnder.

Regional variation i fattigdomsminskning

Medan den globala trenden Àr positiv, varierar situationen mellan olika regioner. Mellanöstern och Nordafrika har upplevt den största tillbakagÄngen i kampen mot extrem fattigdom under de senaste Ären, delvis pÄ grund av regional instabilitet och brist pÄ konsekvent data.

LÄg- och lÀgre medelinkomstlÀnder har visat sig vara mindre motstÄndskraftiga mot ekonomiska chocker, inklusive inflationstrycket som följde Rysslands invasion av Ukraina 2022. Detta har bromsat takten i deras ekonomiska ÄterhÀmtning.

Latinamerika och Karibien utmÀrkte sig under pandemin genom att anvÀnda finanspolitiska stimulanser för att lindra de ekonomiska svÄrigheterna för lÄginkomsthushÄll, vilket förhindrade en ökning av fattigdomen i regionen.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.