đ Googles jĂ€ttelika luftballonger skapar internetuppkoppling i Kenya
Via 35 solcellsdrivna luftballonger erbjuder Google-företaget Loon nu 4G internetuppkoppling till miljoner kenyaner.
Dela artikeln
Tillsammans med Telekom Kenya tÀcker Loons ballonger ett omrÄde pÄ nÀstan 50 000 kvadratkilometer och nÄr miljontals mÀnniskor.
Enligt Loons tester i juni ser hastigheterna ut att vara rÀtt bra. Upp 4.74 megabit per sekund och ner 18.9 mbps.
Det hela började 2013 som ett halvvilt projekt i Googles moonshotfabrik X. Det blev sÄ lyckat att man nÄgra Är senare bildade ett bolag.
Tidigare har Loons ballonger bara anvÀnts vid katastrofsituationer som jordbÀvningar, men nu erbjuds de för första gÄngen kommersiellt.
Ballongerna Àr cirka 30 meter höga och kan flyga sÄ högt som 20 000 meter. Varje ballong ger internetuppkoppling till ett omrÄde 11 000 kvadratkilometer, cirka 200 gÄnger större Àn en genomsnittlig mast.
Tidigare slÀpptes varje ballong upp för hand, men nu görs det automatiskt frÄn tvÄ platser i vÀrlden, Nevada och Puerto Rico. De mÄste alltsÄ flyga en bra bit innan de nÄr Kenya.
Google fÄr ibland kritik frÄn Wall Street för att de slösar bort pengar pÄ de smÄgalna projekten i X. Men de borde hyllas för dem. FrÄn en premium-artikel som jag skrev tidigare i Är:
Google fick stryk pÄ börsen nÀr de presenterade sin senaste kvartalsrapport. De tjÀnar fortfarande multum pÄ sök, men nÀstan en miljard dollar i förluster i kategorin "other bets" gjorde börsen sur.
Other bets Àr Alphabets satsningar pÄ sÄdant som inte relaterar till sök, eller nödvÀndigtvis att organisera vÀrldens information. DÀr finns till exempel sjÀlvkörande fordon i form av Waymo. Loon som Àr ballonger som ska ge internetuppkoppling i fattiga delar av vÀrlden. Drönare i Wing, och mycket annat.
I min mening finns bolag inte till bara för att tjÀna maximalt med pengar. De ska göra nytta för samhÀllet och mÀnskligheten. (Hur man definierar det Àr en lÀngre diskussion.) För att göra det behöver de sÄklart gÄ med vinst och ha en fungerande affÀrsmodell. Men att Alphabeth lÀgger nÄgra av sina miljarder (15 miljarder dollar hittills) pÄ viktiga utvecklingar Àr utmÀrkt.
HÀr Àr en kort video som förklarar hur Loons ballonger fungerar.
Nyhetstips frÄn Magnus Aschan.