Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐢 Havssköldpaddor i Brasilien blir friskare när vattenkvaliteten förbättras

🐢 Havssköldpaddor i Brasilien blir friskare när vattenkvaliteten förbättras

Havssköldpaddor i Guanabarabukten uppvisar bättre hälsa efter rengöringsinsatser. En tumörsjukdomen hos sköldpaddorna har minskat sedan 2023. Investeringar på över 300 miljoner dollar har gjorts för att rena vattnet i området.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Havssköldpaddor i Guanabarabukten uppvisar bättre hälsa efter rengöringsinsatser.
  • En tumörsjukdomen hos sköldpaddorna har minskat sedan 2023.
  • Investeringar på över 300 miljoner dollar har gjorts för att rena vattnet i området.

Förbättrad hälsa hos havssköldpaddor

Havssköldpaddor i Guanabarabukten utanför Rio de Janeiro visar tecken på förbättrad hälsa. Under flera år har dessa djur kämpat mot en tumörsjukdom som påverkar deras rörlighet, syn och förmåga att äta. Sjukdomen kan i värsta fall leda till döden, skriver Reuters.

Forskare rapporterar nu att sköldpaddornas hälsotillstånd har förbättrats efter att myndigheterna vidtagit åtgärder för att rena vattnet i den naturliga hamnen.

Forskning har visat att fibropapillomatos, en godartad tumörsjukdom hos havssköldpaddor, är kopplad till både ett virus och miljöfaktorer.

Kassia Coelho, professor i veterinär patologisk anatomi vid Federal Fluminense University, berättar att prover tagna från djuren och vattnet tyder på en mycket hälsosammare miljö.

"Vi analyserar sköldpaddornas hälsa genom att ta blodprover och tumörprover, samt genom att mäta deras tillväxt över åren," förklarar Coelho. "Många av dessa sköldpaddor fångas in igen, vilket gör att vi kan bedöma om de har vuxit, gått upp eller ner i vikt, och om de har fler eller färre tumörer."

Tidigare miljöproblem i Guanabarabukten

Guanabarabukten, som omges av en tätbefolkad urban miljö, var tidigare en viktig plats för marint liv. Under åren har bukten lidit av att avloppsvatten och annat avfall dumpats där. År 2022 upptäckte forskare att tre fjärdedelar av havssköldpaddorna i området bar på tumörer.

Gustavo Baila, oceanograf och professor vid Federal University of Rio Grande, rapporterar att havssköldpaddorna har varit friskare sedan 2023. "Dessa arter är mycket viktiga för bevarandet av den marina miljön," säger Baila. "Vi hade tidigare observerat en hög förekomst av havssköldpaddor med tumörer och deformiteter som var allvarliga för djurens utveckling."

Alexandre Bianchini, vice VD för det brasilianska vatten- och avloppsreningsföretaget Aegea, berättar att cirka 2 miljarder reais (motsvarande drygt 350 miljoner dollar) har investerats i att rena vattnet i området. "Nu svarar naturen," säger Bianchini.

Brasilien hem för flera sköldpaddsarter

Brasilien är hem för fem av de sju arter av havssköldpaddor som finns i världen. Deras naturliga livsmiljö påverkas ibland allvarligt av mänsklig aktivitet. Naturvårdare har uppmanat till strängare åtgärder för att skydda dessa djur.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.