♻ Massivt folkligt stöd för att världens regeringar ska göra mer för att skydda miljön
Över 90 procent av befolkningen i några av världens mest folkrika länder vill att regeringarna ska arbeta mer aktivt för att skydda djur och natur.
Dela artikeln
En massiv majoritet av världens befolkning vill se mer statliga åtgärder mot klimatförändringar och miljöförstöring. Det visar en undersökning från University of Cambridge i Storbritannien. Ett forskarlag frågade 2 000 människor i sju länder om de ansåg att regeringarna i världens alla länder borde göra mer för att skydda miljön. Svaret var ett rungande ja.
I sex av länderna (Kina, Indien, Brasilien, Indonesien, Storbritannien och Polen), svarade över 90 procent att de ville se mer aktivitet från regeringshåll.
USA var det enda av de sju länderna i undersökningen som hamnade under 90 procent. Här verkar den politiska polariseringen i landet spela en stor roll. 95 procent av de som röstade för Joe Biden vill se mer aktivitet från regeringshåll medan motsvarande siffra för de som röstade på Donald Trump bara låg på 55 procent. Men totalt sett innebär det ändå att en stor majoritet av amerikanerna, 79 procent, är positiva till mer regeringsingripanden för att skydda miljön.
– Vi lever i en tid av polarisering och vilka åsikter man har om miljöfrågor har länge avgjorts av var man står politiskt. Men det kan vara på väg att ändras. Vi kan nu se en övergång till en överväldigande samstämmighet när det gäller att regeringarna ska ta ett större ansvar för att skydda miljön i världens länder, säger Lee de-Wit, doktor i politisk psykologi och en av forskarna bakom studien
När det gäller vilka åtgärder som människor vill se så hamnar skydd av djur och natur högst upp. Därefter följer åtgärder för att plantera mer träd, utveckla nya hållbara tekniska lösningar och minska produktionen av växthusgaser.
58 procent av de tillfrågade var också positivt inställda till att låta företag betala för den miljöpåverkan deras verksamhet har. 48 procent tyckte att företagen skulle få mer tid på sig att anpassa sin verksamhet. Men majoriteten tycker alltså att det inte räcker utan att ett ekonomiskt tryck också måste till.
Det som är riktigt glädjande är att så många nu vill se mer åtgärder mot miljöförstöring och klimatförändringar. Speciellt i de allra största länderna finns det ett enormt stöd. I Indien låg stödet på 99–100 procent och i Kina låg det på 92–97 procent. I och med att en så stor andel av världens befolkning finns i de länderna är det mycket positivt att det finns ett folkligt tryck på regeringarna att ta hänsyn till miljön när de försöker förbättra livet för ett par miljarder människor.
– Vi har stora utmaningar framför oss för att skydda miljön, men den folkliga opinionen verkar inte längre vara ett problem, säger Lee de-Wit.