đ„ Nya spisar kan rĂ€dda hundratusentals liv i Afrika
Genom att gÄ över till gas eller el i stÀllet för ved och kol skulle mÄnga mÀnniskor slippa andas in farliga gaser nÀr de lagar mat.
Dela artikeln
Ved- och kolkaminer Àr fortfarande vÀldigt vanliga i afrikanska hem. DessvÀrre avger ved- och koleldning farliga gaser som ger mÄnga mÀnniskor problem med luftvÀgarna och som i förlÀngningen kan leda till allvarliga sjukdomar och förtidig död.
Att gÄ över till spisar som drivs av gas eller elektricitet skulle rÀdda mÄnga liv, men det Àr inte pÄ alla platser den övergÄngen Àr möjlig. För att myndigheterna lÀttare ska kunna berÀkna kostnader och fördelar lokalt för att gÄ över till alternativen har forskare vid KTH utvecklat ett datorprogram vid namn Onstove.
âOnstove visar att om man byter ut traditionella ved- och koleldade kaminer i Afrika söder om Sahara kan sĂ„ mĂ„nga som 463 000 dödsfall undvikas. Vi ser ocksĂ„ en kostnadsbesparing för sjukvĂ„rden om 66 miljarder dollarâ, sĂ€ger Francesco Fuso-Nerini, universitetslektor vid KTH och en av forskarna bakom verktyget, i ett pressmeddelande.
Enligt studien skulle de nödvÀndiga investeringarna i nya spisar kosta 7,5 miljarder dollar. Mycket pengar men ÀndÄ en liten del av vad vÄrdkostnaderna gÄr pÄ och bara 0,5 procent av vad som Ärligen spenderas i vÀrlden pÄ energiinvesteringar enligt Francesco Fuso-Nerini.
Verktyget har börjat anvÀndas i Kenya för att hjÀlpa regeringarna dÀr att gÄ över till "ren matlagning."
âVerktyget har blivit vĂ€l mottaget dĂ€r vi börjat anvĂ€nda det, och det finns ett stort intresse frĂ„n olika organisationer och regeringar. Men det Ă€r en komplex frĂ„ga och det hĂ€r Ă€r ett av de första verktygen som ger bra information och en bra bild av vad du skulle behöva för att övergĂ„ frĂ„n dessa dĂ„liga sĂ€tt att laga matâ, berĂ€ttar Francesco Fuso-Nerini.