Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 Plan för att ge 300 miljoner afrikaner tillgĂ„ng till el

🌍 Plan för att ge 300 miljoner afrikaner tillgĂ„ng till el

Mission 300 Àr namnet pÄ planen för att ge 300 miljoner afrikaner tillgÄng till el före utgÄngen av 2030. Totalt behövs 90 miljarder dollar för att lyckas. VÀrldsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken bidrar med 30 miljarder dollar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Mission 300 Ă€r namnet pĂ„ planen för att ge 300 miljoner afrikaner tillgĂ„ng till el före utgĂ„ngen av 2030.
  • Totalt behövs 90 miljarder dollar för att lyckas.
  • VĂ€rldsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken bidrar med 30 miljarder dollar.

Ambitiös plan för att elektrifiera Afrika

En omfattande satsning för att förse 300 miljoner afrikaner med elektricitet till Är 2030 har nu inletts. Planen, som kallas Mission 300, backas upp av ett initialt löfte om 30 miljarder dollar frÄn VÀrldsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken, skriver Bloomberg.

Rockefeller Foundation, Global Alliance for People and Planet och Sustainable Energy For All har bildat en teknisk rÄdgivningsenhet för att granska projekt och hjÀlpa till att sÀkra finansiering för de som kvalificerar sig för programmet. MÄlet Àr att samla in totalt 90 miljarder dollar eller mer frÄn olika kÀllor.

Fokus pÄ förnybar energi

Programmet kommer att fokusera pÄ att tillhandahÄlla ren energi genom tekniker som mini-elnÀt. Ett exempel pÄ ett projekt som Mission 300 kan stödja Àr DARES-projektet i Nigeria, dÀr VÀrldsbanken har avsatt 750 miljoner dollar för att utöka anvÀndningen av solceller pÄ tak och mini-elnÀt. Detta förvÀntas ge el till 17,5 miljoner mÀnniskor i ett land dÀr cirka 85 miljoner saknar tillgÄng till elektricitet.

Finansiering och reformer

MÄlet Àr att dela upp de 90 miljarder dollar som behövs i finansiering lika mellan offentliga medel, förmÄnlig och filantropisk finansiering samt kommersiella Ätaganden.

Inom ramen för programmet kommer lÀnder att uppmuntras att öka sin tillgÄng till finansiering genom att förbinda sig till reformer som frÀmjar utbyggnaden av grön energi.

Stor pÄverkan pÄ kontinenten

Afrika stÄr för cirka tre fjÀrdedelar av de mÀnniskor i vÀrlden som saknar tillgÄng till el. LÀnder som Sydsudan, Burundi och Tchad har elektrifieringsgrader pÄ mindre Àn 12 procent av sina befolkningar. Detta begrÀnsar produktiviteten, hÀmmar den ekonomiska tillvÀxten i nÄgra av vÀrldens fattigaste lÀnder och utgör en stor hÀlsorisk dÄ mÄnga tvingas elda inomhus istÀllet.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.