Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Plast i Stilla havet kan stĂ€das upp pĂ„ tio Ă„r, menar Ocean Cleanup

🚱 Plast i Stilla havet kan stĂ€das upp pĂ„ tio Ă„r, menar Ocean Cleanup

Stiftelsen Ocean Cleanup har visat att all plast i Stilla havet kan tas bort inom 10 Är för 7,5 miljarder dollar. Organisationen har redan avlÀgsnat över 450 ton skrÀp frÄn de centrala delarna av Stilla havet under de senaste tre Ären.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Stiftelsen Ocean Cleanup har visat att all plast i Stilla havet kan tas bort inom 10 Ă„r för 7,5 miljarder dollar.
  • Organisationen har redan avlĂ€gsnat över 450 ton skrĂ€p frĂ„n de centrala delarna av Stilla havet under de senaste tre Ă„ren.
  • Data och modelleringar indikerar att upprensningen till och med skulle kunna genomföras pĂ„ 5 Ă„r för 4 miljarder dollar.

Teknik för att rensa havet nu redo för storskalig insats

Efter sex Ärs utveckling och tre Ärs extraheringsoperationer har Ocean Cleanup visat att det Àr möjligt att eliminera plastansamlingarna i de centrala delarna av Stilla havet. Organisationen ÄtervÀnde nyligen till San Francisco med sitt System 03, en teknologi skapad för att avlÀgsna plast frÄn havsvirvlar.

Under de senaste tre Ären har Ocean Cleanup avlÀgsnat mer Àn 450 ton skrÀp frÄn de mest förorenade omrÄdena i Stilla havet. Detta motsvarar 0,5 procent av det totala ackumulerade skrÀpet i omrÄdet. Baserat pÄ dessa resultat och framtida operationer visar data och modelleringar att problemet kan lösas inom ett Ärtionde, till en kostnad av 7,5 miljarder dollar.

Men det skulle kunna gÄ snabbare. Med optimerade metoder indikerar berÀkningarna att upprensningen kan ske pÄ 5 Är för 4 miljarder dollar.

Detta Àr första gÄngen som bÄde en kostnad och en tidsram har presenterats för att rensa Stilla havet frÄn detta miljöhot.

Uppmanar till global handling

Ocean Cleanup uppmanar nu vÀrlden - regeringar, företag, individer och stiftelser - att prioritera lösningen av detta viktiga miljöproblem. Organisationen betonar att rengöringen av vÀrldshaven bör bli en global prioritet.

Boyan Slat, grundare och vd för Ocean Cleanup, sÀger: "Vi har visat vÀrlden att det omöjliga nu Àr möjligt. Det enda som saknas Àr vem som ska se till att jobbet blir gjort."

Boyan Slat. Foto: Ocean Cleanup.

Framtidsplaner

Under 2025 planerar Ocean Cleanup att ta ett Ärs operativ paus för att genomföra ett nytt initiativ. MÄlet Àr att kartlÀgga "hotspots", omrÄden med intensiv plastansamling i de centrala delarna av Stilla havet, för att göra framtida extraheringar mer effektiva.

HÀr kan du donera pengar till Ocean Cleanup eller pÄ annat sÀtt engagera dig i organisationen.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.