đ RekordfĂ„ som 'gĂ„r pĂ„ bidrag'
Under förra Äret minskade det totala antalet personer som erhÄller sociala ersÀttningar och bidrag till den lÀgsta nivÄn sedan SCB började mÀta detta Är 1990.
Dela artikeln
Under 2022 försörjdes totalt 708 249 personer i Sverige av sociala ersÀttningar och bidrag, vilket motsvarar 11,9 procent av den arbetsföra befolkningen mellan 20 och 64 Är.
"Det Àr en minskning med 9,7 procent sedan 2021. Totalt var antalet helÄrspersoner som försörjdes med sociala ersÀttningar och bidrag under 2022 det lÀgsta sedan mÀtningarna började 1990," sÀger Johanna Frodell, utredare pÄ SCB.
Statistiken mÀter helÄrsekvivalenter
För att underlÀtta jÀmförelser mellan Ären presenterar statistiken antalet helÄrsekvivalenter, det vill sÀga hur mÄnga personer som de utbetalda ersÀttningarna och bidragen skulle kunna försörja med full ersÀttning under ett helt Är. Exempelvis blir tvÄ personer som varit heltidsarbetslösa ett halvÄr tillsammans en helÄrsperson i statistiken.
"Antalet helÄrspersoner som försörjdes med sociala ersÀttningar och bidrag steg med nÀstan 60 procent mellan 1990 och 1994. Sedan dess har antalet minskat stadigt, med undantag för enskilda Är," förklarar Johanna Frodell.
Sjuk- och aktivitetsersÀttning största ersÀttningsformen
Sjuk- och aktivitetsersÀttning Àr den största ersÀttningsformen och stÄr för 29,5 procent av det totala antalet helÄrsekvivalenter. Under förra Äret minskade den med 3,7 procent och har minskat med över 50 procent sedan 2006.
Denna nedgÄng i antalet helÄrspersoner som försörjs av sociala ersÀttningar och bidrag tyder pÄ en förbÀttrad situation för den arbetsföra befolkningen i Sverige. Den övergripande minskningen visar att fÀrre personer Àr beroende av dessa ersÀttningar och bidrag för att klara sig ekonomiskt.