Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩌 Saigaantilopen gĂ„r frĂ„n utrotningshotad till livskraftig

🩌 Saigaantilopen gĂ„r frĂ„n utrotningshotad till livskraftig

Saigaantilopens population i Kazakstan har ökat frÄn 21 000 Är 2003 till 1,3 miljoner idag. Arten har omklassificerats frÄn "akut hotad" till "nÀra hotad" pÄ den internationella rödlistan. FramgÄngen Àr resultatet av ett omfattande nationellt och internationellt bevarandearbete.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Saigaantilopens population i Kazakstan har ökat frĂ„n 21 000 Ă„r 2003 till 1,3 miljoner idag.
  • Arten har omklassificerats frĂ„n "akut hotad" till "nĂ€ra hotad" pĂ„ den internationella rödlistan.
  • FramgĂ„ngen Ă€r resultatet av ett omfattande nationellt och internationellt bevarandearbete.

En överlevare frÄn istiden

Saigaantilopen, en art som levde sida vid sida med mammutar och sabeltandade tigrar under istiden, har visat sig vara en enastÄende överlevare. Medan dess samtida frÄn istiden dog ut för 10 000 Är sedan, har saigaantilopen överlevt till idag, skriver Actual News.

Trots sin motstĂ„ndskraft var saigaantilopen nĂ€ra att försvinna. År 2003 hade antalet saigaantiloper i Kazakstan, dĂ€r majoriteten av djuren lever, sjunkit till 21 000. Efter omfattande nationella och internationella insatser för att rĂ€dda arten frĂ„n utrotning har trenden vĂ€nts. Idag har populationen ökat till 1,3 miljoner djur.

Denna dramatiska ökning har lett till att saigaantilopen har omklassificerats frÄn "akut hotad" till "nÀra hotad" pÄ den internationella rödlistan.

MÀnskliga hot och klimatförÀndringar

Saigaantilopens nedgÄng kan spÄras till flera faktorer, med mÀnniskans pÄverkan som en huvudorsak. Efter Sovjetunionens fall 1991 ökade tjuvjakten kraftigt, dÄ bÄde köttet och hornen var eftertraktade. Dessutom fragmenterades djurens livsmiljöer av mÀnsklig bosÀttning och infrastruktur.

KlimatförĂ€ndringar har ocksĂ„ spelat en betydande roll. Den centralasiatiska stĂ€ppen, saigaantilopens hem, har blivit torrare, vilket gör det svĂ„rare för djuren att hitta vatten. KlimatförĂ€ndringarna har ocksĂ„ ökat risken för sjukdomar. År 2015 dog 200 000 saigaantiloper - över hĂ€lften av den dĂ„varande populationen - pĂ„ grund av en bakteriell infektion som förvĂ€rrades av ovanligt varmt och fuktigt vĂ€der.

Internationellt samarbete för bevarande

VÀndpunkten för saigaantilopen kom genom ett omfattande internationellt samarbete. Nationer, forskningsorganisationer och naturvÄrdsgrupper som WWF har arbetat tillsammans under de senaste tvÄ decennierna för att rÀdda arten.

Insatserna har inkluderat striktare verkstÀllande av lagar mot tjuvjakt, skydd av naturomrÄden och utbildning av lokalsamhÀllen. WWF har fokuserat pÄ att ÄterstÀlla vattenhÄl, vilket Àr avgörande för antilopernas överlevnad.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.