Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐩 Utrotningshotade grĂ€shoppsparven pĂ„ vĂ€g tillbaka

🐩 Utrotningshotade grĂ€shoppsparven pĂ„ vĂ€g tillbaka

Antalet grĂ€shoppssparvar i Florida har ökat frĂ„n 80 till 200 individer pĂ„ fem Ă„r. Den 1000:e uppfödda sparven slĂ€pptes nyligen ut i det vilda. Över 15 procent av de utslĂ€ppta fĂ„glarna överlever och förökar sig framgĂ„ngsrikt.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Antalet grĂ€shoppssparvar i Florida har ökat frĂ„n 80 till 200 individer pĂ„ fem Ă„r.
  • Den 1000:e uppfödda sparven slĂ€pptes nyligen ut i det vilda.
  • Över 15 procent av de utslĂ€ppta fĂ„glarna överlever och förökar sig framgĂ„ngsrikt.

Bevarandeprogram ger resultat

GrÀshoppssparven i Florida, en av Nordamerikas mest hotade fÄgelarter, visar nu tecken pÄ ÄterhÀmtning. Ett innovativt bevarandeprogram har bidragit till att vÀnda den nedÄtgÄende trenden. För bara fem Är sedan fanns det endast 80 individer kvar i det vilda. Idag har populationen ökat till cirka 200 fÄglar.

En milstolpe uppnÄddes nyligen nÀr den 1000:e uppfödda sparven slÀpptes ut i centrala Florida. Detta omrÄde Àr det enda i vÀrlden dÀr Floridas grÀshoppssparv förekommer naturligt.

En sÀllsynt prÀrielevande art

GrÀshoppssparven i Florida Àr en liten brunflÀckig fÄgel. Den bygger sina bon diskret bland prÀriegrÀset. Artens livsmiljö har krympt avsevÀrt pÄ grund av Floridas snabba utveckling och expansion.

FÄgeln Àr kÀnslig för rovdjur, sjukdomar och klimatförÀndringar. Kraftiga regn kan Àventyra de lÄgt liggande bona. Sedan 2016 har naturvÄrdare aktivt lyft upp bon för att skydda dem frÄn översvÀmning.

Uppfödning i fÄngenskap ger goda resultat

Efter Är av övervÀganden beslutade naturvÄrdare för Ätta Är sedan att starta ett uppfödningsprogram i fÄngenskap. Det var initialt osÀkert om fÄglarna skulle trivas och föröka sig i fÄngenskap, och om deras avkomma skulle klara sig i det vilda.

Resultaten har övertrÀffat förvÀntningarna. MÄlet var att minst 15 procent av de utslÀppta fÄglarna skulle överleva mer Àn ett Är och föröka sig med vilda sparvar. I början överlevde och förökade sig 20 procent, och sedan dess har fÄglarna bibehÄllit en överlevnadsgrad pÄ 15 procent.

Utmaningar kvarstÄr

Trots framstegen stÄr grÀshoppssparven i Florida fortfarande inför flera hot. NÀsta steg Àr att introducera tillrÀckligt mÄnga uppfödda fÄglar för att populationen ska bli sjÀlvförsörjande.

NaturvÄrdare kan nu rikta uppmÀrksamheten mot andra aspekter, som hur landskapet kan förbÀttras genom exempelvis kontrollerade brÀnder.

Missa inte Warp News granskning av utrotningen av arter.

🐯 Granskning: Det pĂ„gĂ„r inget sjĂ€tte massutdöende
”Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett sjĂ€tte massutdöende,” sĂ€ger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han Ă€r inte ensam i att tro det. Men vĂ„r granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lĂ€rt oss att hantera dem.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.