⚖️ Världens kvinnor får allt bättre skydd av sina länders lagar
Det finns fortfarande stora skillnader mellan världens länder när det gäller kvinnors rättigheter och möjligheter, men de senaste 50 åren har jämlikheten ökat i alla regioner.
Dela artikeln
Det finns fortfarande mycket att göra för att vi ska få en värld där kvinnor och män är helt jämställda, men vi är ändå på rätt väg. Ett exempel på det är att sedan 1970 har 1 571 juridiska reformer som ökar kvinnors rättigheter och möjligheter genomförts runt om i världen.
Det är Världsbanken som undersökt hur lagar och regler i 190 länder hjälper eller stjälper kvinnors möjlighet till att leva jämställda liv. Världsbanken tittar på en mängd kriterier inom åtta områden. Här finns till exempel kriterier som kvinnors rättigheter i äktenskapet, hur enkelt det är för män och kvinnor att starta företag och hur det fungerar med föräldraledighet.
Allt detta sammanställs till ett index där 100 är max. 1970 låg snittsiffran i världen på 46,5. 2019 var siffran uppe i 75,2. Ser vi på den senaste tiden så ökade indexet från 73,9 år 2017 till 75,2 i fjol.
Det råder fortfarande stora skillnader mellan olika länder. Sverige ligger till exempel i topp och har tillsammans med sju andra länder en indexsiffra på 100. På andra sidan skalan har vi länder och områden som Sudan, Jemen samt Västbanken och Gaza som alla ligger under 30.
Så det finns mycket kvar att göra för att få jämlika samhällen, men trenden är tydlig att kvinnor får mer rättigheter och möjligheter i alla regioner. Något som är bra både för kvinnorna och de samhällen de lever i.
– Juridiska rättigheter för kvinnor är både rätt i sig och bra för ländernas ekonomi. När kvinnor kan röra sig fritt, arbeta utanför hemmet och kontrollera sin egen ekonomi är det troligare att de blir en del av arbetskraften och därmed bidrar till att stärka landets ekonomi, säger David Malpass, ordförande i Världsbanken.