Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #239

💡 Warp News #239

💉 VĂ€rldens första lungcancervaccin. 🔋 Solenergi och batterilagring dubblas i USA. 🚀 Nytt företag siktar pĂ„ banbrytande asteroidbrytning.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg. Om du inte Àr prenumerant, bli det hÀr.

đŸ‘©â€đŸš€ En förvĂ„nad tĂ„r

Jag tittade pÄ mobilen samtidigt som AI-kommissionen hade ett videomöte. I mötet krÄnglade en presentation och sÄklart ljudet. Samtidigt 1400 kilometer upp i rymden började Jared Isaacman klÀttra ur kapseln i den första privata rymdpromenaden.

Efter vi kopplat ner mötet sÄg jag Isaacman pÄ utsidan av kapseln och plötsligt började jag grÄta. FörvÄnad satt jag dÀr och log, medan tÄrarna rann. MÀnskligheten stÄr för sÄ mycket hemskt, men Ànnu mer av helt fantastiska bedrifter.

NÀr vardagen susar förbi Àr det lÀtt att missa att man upplever historia. Ibland Àr det uppenbart, som vid mÄnlandningen (som jag missade med ett Ärtionde). Annars flimrar historien bara förbi.

För första gĂ„ngen nĂ„gonsin har vi ett företag som pĂ„ egen hand kan genomföra fullstĂ€ndiga rymdmissioner. Raketen, kapseln, rymddrĂ€kten, promenaden – allting utan nĂ„gon som helst inblandning frĂ„n NASA eller annan statlig aktör. NASA har varit avgörande för SpaceX bĂ„de i form av tidig finansiering och stöd, men nu stĂ„r de pĂ„ egna ben.

SpaceX gör det företag sÄ ofta Àr duktiga pÄ, de driver ner kostnaderna och dÀrmed priset för tjÀnsterna. Att Falcon-raketerna landar och ÄteranvÀnds Àr det första stora steget.

NÀsta led i utvecklingen Àr Starship. En rymdfarkost som fungerar som ett flygplan. Inte i hur den flyger, utan att den likt ett flygplan efter landning kommer tanka och snabbt lyfta igen. Det kommer göra tillgÄngen till rymd avsevÀrt mycket billigare.

Skrev mer om det i vÄras i Starship kommer fÄ stor pÄverkan, inte bara pÄ lÄng sikt.

🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt
Starship kommer pÄ kort sikt sÀnka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till tvÄ-tre procent, av vad kostnaden var för nÄgra Är sedan.

đŸ„‡ Nominera till Årets AI-svensk

Årets AI-svensk Ă€r ett pris frĂ„n branschorganisationen TechSverige som syftar till att lyfta fram personer som för svenskt AI framĂ„t. Förra Ă„ret vann lĂ€karen Flash Max Gordon.

Vem tycker du ska fÄ priset i Är? Nomineringen Àr öppen till 24 september.

Mathias Sundin
Arge optimisten

💡 Premium Supporter-artiklar

Öppna och gratis tillgĂ€ngliga för alla, tack vare stödet frĂ„n vĂ„ra betalande medlemmar, Premium Supporters.

💡 Arge optimistens funderingar: NĂ€men, gör AI konstnĂ€rer mer kreativa?!

Även en talanglös höna kan hitta ett korn ibland. Och sĂ„ chockerande nyheter om franska bönder.

LÀs pÄ Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

đŸ‘©â€đŸš€ Första privata rymdpromenaden genomförd av SpaceX

SpaceX Polaris Dawn-mission utförde den första kommersiella rymdpromenaden nÄgonsin. BesÀttningen nÄdde en höjd pÄ nÀra 1400 km, högre Àn nÄgon annan bemannad rymdfÀrd sedan Apollo-programmet. Uppdraget testade ny SpaceX-utrustning och genomförde 36 vetenskapliga experiment.

LÀs mer pÄ Warp News

⛅ Solenergins kostnadsminskning fortsĂ€tter trots tillfĂ€lliga hinder

Kostnaden för solpaneler har minskat med cirka 12 procent per Är i flera Ärtionden. Trots kortsiktig ökning av kostnaden pekar den lÄngsiktiga trenden mot fortsatt kostnadsminskning. En potentiell 8-faldig minskning av den totala kostnaden för solenergi.

LÀs mer pÄ Warp News

💉 VĂ€rldens första lungcancervaccin testas i kliniska studier

Kliniska studier av ett mRNA-vaccin mot lungcancer har inletts i sju lÀnder. Vaccinet Àr utformat för att behandla icke-smÄcellig lungcancer, den vanligaste formen av sjukdomen. Cirka 130 patienter kommer att delta i studien och fÄ vaccinet tillsammans med immunterapi.

LÀs mer pÄ Warp News

🚀 Nytt företag siktar pĂ„ banbrytande asteroidbrytning

AstroForge har sÀkrat 40 miljoner dollar i finansiering för asteroidbrytning. Företaget planerar tvÄ uppdrag: Odin för att passera en asteroid och Vestri för att landa pÄ en. AstroForge har som mÄl att bli först med kommersiell utforskning av metallrika asteroider.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 Solenergi och batterilagring ser ut att dubbla i USA i Ă„r

USA förvÀntas installera dubbelt sÄ mycket solenergi och batterilagring som förra Äret. TillvÀxten för solenergi och batterilagring accelererar trots ökad utbredning. Totalt förvÀntas 38 GW ny solenergikapacitet och 14,7 GW batterilagringskapacitet tillkomma under 2024.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŠŸ AI-avatarer skyddar journalister i Venezuela

AI-skapade nyhetsankare anvÀnds för att skydda journalister i Venezuela. Initiativet involverar cirka 20 venezuelanska nyhetsmedier och 100 journalister. De digitala presentatörerna rapporterar om regeringens ÄtgÀrder mot oppositionella och media.

LÀs mer pÄ Warp News


✉ FĂ„ ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gĂ„ng i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ™ïž AI pĂ„ er konferens?

Jag förelÀser och utbildar i generativ AI och kommer gÀrna till er konferens eller organisation.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.