đĄ Optimist's Edge: Frukt och grönsaker utan plast
NĂ€r det gĂ€ller hanteringen av frukt och grönsaker har livsmedelsindustrin lĂ€nge behövt vĂ€lja mellan plastförpackningar och matsvinn â tvĂ„ av vĂ„r tids stora klimatbovar. Nu jobbar foodtech-företagen hĂ„rt pĂ„ att hitta bĂ€ttre lösningar. Och det fina Ă€r att vi knappt kommer mĂ€rka nĂ„got.
Dela artikeln
đ Vad folk tror
76 procent har fel om hur mycket frukt och grönsaker som slÀngs i vÀrlden. Det Àr nÀstan hÀlften, 45 procent, som slÀngs.
đ HĂ€r Ă€r fakta
- Plast har lÀnge varit omdebatterat som skydd för frukt och grönsaker. I praktiken har det varit ett nödvÀndigt ont för att minska det matsvinn som annars skulle uppstÄ. Ofta överstiger nÀmligen matsvinnets negativa klimatpÄverkan plastens.
- Det brukar ofta sÀgas att en tredjedel av all mat som produceras kastas pÄ sin vÀg genom vÀrdekedjan av olika anledningar. Ibland pratar man till och med om att tredjedelen gÀller maten vi köper i butiken, vilket i sÄ fall Àr Ànnu vÀrre.
- Frukt och grönsaker Ă€r en extra utsatt kategori â hela 45 procent kasseras innan rĂ„varorna nĂ„r vĂ„ra hungriga munnar.
- Nu börjar det dock dukas upp ett smörgÄsbord av innovationer för att kunna förlÀnga hÄllbarheten hos fÀrska rÄvaror som frukt och grönt.
Vilka jobbar pÄ saken?
- Du vet sÄdana dÀr smÄ pÄsar som finns i nyköpta skor för att hÄlla fukten borta? Amerikanska SAVRpak har tagit fram en liknande lösning för att eliminera kondens frÄn livsmedel. Bolaget menar att man kan utöka rÄvarornas livslÀngd med 4 och upp till 14 dagar. De smÄ pÄsarna anvÀnds Àven av restauranger för att se till sÄ att take-away-maten Àr frÀsch och krispig nÀr den kommer fram. SAVRpak menar att de kan eliminera matsvinn för motsvarande 78 miljarder dollar.
- Hazel Technologies anvÀnder en liknande lösning, men utvecklar sina smÄ pÄsar med skiftande innehÄll beroende pÄ vilken rÄvara det gÀller. Generellt handlar det om aktiva ingredienser som utsöndras för att minska mögelangrepp eller försena mognadsprocessen.
- I Lund hittar vi Saveggy. Deras innovation Àr en osynlig coating som grönsaker och frukt kan doppas i innan de fraktas till butiken. Flera dagligvaruaktörer testar nu Saveggys lösning.
- Ăven Apeel, med bas i NederlĂ€nderna och Kalifornien, har utvecklat en vĂ€xtbaserad skyddshinna som hĂ„ller fukt inne och syre ute.
- Barcelona-baserade Bio2Coat har en liknande lösning.
- Israeliska foodtech-bolaget Sufresca har Àtbara coatings specifikt utvecklade för avokado, tomat, gurka, mango och citron, en selektiv coating för bÀr och snacks, samt en annan typ av hinna som anvÀnds för gul lök och vitlök.
đĄ Optimist's Edge
đĄ Flera företag utvecklar nya innovationer som gör att frukt och grönsaker inte behöver skyddas med plast. De bidrar dĂ€rmed till att lösa tvĂ„ stora problem; matsvinn och plastberoende.
- Att förlÀnga hÄllbarheten pÄ frukt och grönsaker innebÀr en potentiellt enorm vinst för matsystemet, handlarna, samhÀllet och individen.
- Gemensamt för dessa foodtech-startups Àr att de drivs av att lösa tvÄ stora globala utmaningar: att minska plastberoendet (inklusive dess fossila utslÀpp) och matsvinnet pÄ en och samma gÄng.
- Innovationerna följer samma logik som mÄnga andra teknologiska landvinningar: vi kommer inte ens mÀrka att de finns dÀr.
đ SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge
- I likhet med alla nya fenomen krÀvs det modiga företag som vÄgar testa. Saveggy har redan med viss framgÄng inlett samarbeten med bÄde ICA och Lidl i Sverige, men det behövs fler experiment i större skala för att komma fortare fram.
- Uppmuntra din lokala frukt- och grönsakshandlare, producent eller grossist att se över vilka nya lösningar som finns för att slippa slÀnga nÀstan hÀlften av rÄvarorna. IfrÄgasÀtt om plasten verkligen Àr nödvÀndig.
- För dig som jobbar inom livsmedelsindustrin finns förstÄs en stor potentiell konkurrensfördel i att tillÀmpa den hÀr typen av lösningar före era konkurrenter.
- Kan den hÀr framtiden komma fortare kan vi se fram emot ett ökat intag av frukt och grönsaker. Bra för folkhÀlsan.