đĄ Optimist's Edge: Sötare framtid med mindre socker
Nya, hÀlsosammare socker gör att vi kommer kunna fortsÀtta njuta av den goda smaken, utan att försÀmra vÄr hÀlsa.
Dela artikeln
đ Vad folk tror
Gör ingenting Ät socker, menar 59 procent av de svarande i Warp News undersökning. PÄ andra plats med 30 procent kommer de som tycker att vi frivilligt ska Àta mindre socker. Sju procent vill utveckla hÀlsommare socker, tre procent vill förbjuda och knappt en procent vill ha högre pris pÄ socker.
đ HĂ€r Ă€r fakta
- Socker Àr en fantastisk ingrediens som gett oss sÄvÀl vÀlbehövlig energi som ohÀmmad lyx. NÀr kampen om resurser var extra hÄrd, fanns det förstÄs naturliga orsaker till att ett ohÀmmat frossande var pÄ sin plats.
- Men i dag Àr behovet inte detsamma, samtidigt som en stor del av vÄra livsmedelsprodukter anspelar pÄ samma triggande mekanismer. Sockret har smugit sig in i det mesta vi Àter.
- Fetma, diabetes och hjÀrt-kÀrlsjukdomar Àr i dag tyvÀrr vanliga konsekvenser av vÄr ohÄllbara kosthÄllning. Ett högt intag av socker Àr vanliga orsaker till detta. Men man ska inte heller glömma tandproblem, vilket Àter upp allt större andelar av mÄnga nationers vÄrdbudgetar.
- I Sverige har Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen fÄtt ett regeringsuppdrag att se över hur man kan minska bÄde socker och salt i vÄra livsmedel. Slutredovisningen av arbetet ska ske 2024.
- Ur ett globalt perspektiv finns det allt fler exempel pÄ regleringar och initiativ som ska bromsa sockerintaget. Sockerskatt, striktare regler för upphandlingar och marknadsföring, samt tydligare mÀrkning Àr nÄgra av verktygen.
- WHO har sedan 1989 arbetat enligt rekommendationen att socker ska utgöra mindre Àn 10 procent av det dagliga nÀringsintaget. 2015 skruvade man ytterligare pÄ formuleringen nÀr man lÀt 5 procent bli den nya riktlinjen.
Sötare â och nyttigare?
- Vi kÀnner alla till en rad olika typer av sötningsmedel, men mÄnga konsumenter har svÄrt att hantera bismaken som uppstÄr. Socker Àr samtidigt en viktig ingrediens i mÄnga produkter för att skapa rÀtt textur, konsistens och hÄllbarhet. Det finns i dag flera spÀnnande startupbolag som jobbar pÄ att reducera sockerhalten i mat samtidigt som man bibehÄller den söta smaken.
- Bonumose frĂ„n USA fokuserar till exempel pĂ„ ett âgood-for-you sugarâ som heter tagatos och utvinns ur vassle. Det ska enligt uppgift motsvara 38 % av det vanliga sockrets kalorier, samtidigt som det smakar 92 % lika sött.
- Det israeliska bolaget DouxMatok har utvecklat sitt varumÀrke Incredo Sugar, som omvandlar sockermolekylerna sÄ att de helt enkelt smakar mer. Resultatet Àr att man kan bibehÄlla den söta smaken samtidigt som man reducerar mÀngden socker med 30-50 procent.
- FrÄn Israel kommer Àven Amai Proteins, som producerar ett sockersubstitut i form av protein. Enligt egen utsago Àr deras Designer Sweet Protein 4 000 gÄnger sötare Àn vanligt socker, vilket innebÀr att en tesked motsvarar 16 kilo socker. Och sÄ krÀver det 98 % lÀgre miljö- och klimatbelastning.
- Amerikanska BioLumen har utvecklat ett cellulosabaserat fiber som expanderar kraftigt i magen genom att absorbera socker och fett sÄ att det inte nÄr ut i blodet.
- Ăven brittiska Inolux utvecklar en lösning som gör att socker bryts ner snabbare i kroppen efter mĂ„ltiden. Företaget föddes ur biovetenskap vid Oxforduniversitetet.
- Supplant skapar socker frÄn nermalda vÀxtfibrer som bland annat hÀmtas frÄn sidoströmmar. Resultatet har lÄgt GI, fÄ kalorier och bidrar med en probiotisk effekt.
đĄ Optimist's Edge
- Sockeralternativ spÄs en stark utveckling under de kommande Ären. Future Market Insights uppskattar att marknaden kommer att vÀxa frÄn dagens 18,3 miljarder USD till 28,55 miljarder USD Är 2032.
- Konsumenter efterfrÄgar i allt högre utstrÀckning clean label, alltsÄ riktiga ingredienser snarare Àn artificiella tillsatser.
- Dessa nya lösningar kan vara ett utmÀrkt sÀtt för livsmedelsproducenter, dagligvaruhandel, restauranger och offentliga verksamheter att bidra till ökad social hÄllbarhet och bÀttre folkhÀlsa.
đ SĂ„ fĂ„r du Optimistâs Edge
- FrÄn ett individuellt hÀlsoperspektiv Àr det glÀdjande att se nya sötningsalternativ vÀxa fram, inte minst om man har en fallenhet för det hÀrligt sliskiga i livet.
- Om du arbetar med livsmedelsproduktion kan dessa nya ingredienser innebÀra en möjlighet att kraftigt sÀnka sockerhalten i mat och dryck. Men det kan ocksÄ skapa utmaningar ifall recepten behöver viktas pÄ nya sÀtt nÀr en ingrediens blir starkare och tar upp mindre volym.
- Det Àr ocksÄ vÀrdefullt för sÄvÀl restauranger som offentliga verksamheter att hÄlla koll pÄ utvecklingen. Det Àr sannolikt att sockret kommer att regleras Ànnu hÄrdare i lagstiftning och upphandlingskrav framöver.