đĄ Optimist's Edge: VarsĂ„goda, luften stĂ„r pĂ„ bordet
Luftbaserat protein kan ta udden av miljöbelastningen frÄn konventionellt jordbruk genom att inleda en ny koldioxidnegativ era för hÄllbar livsmedelsproduktion i en tid dÄ planeten behöver det som mest.
Dela artikeln
đ Vad folk tror
TÀnk om luften du andas kunde göras om till mat? Nja, folk Àr inte riktigt med pÄ noterna. SÄ mÄnga som 84.5% svarar att de inte tror det Àr möjligt.
Tillhör du ocksÄ nejsÀgarna? DÄ kan du se fram emot en överraskning.
đ HĂ€r Ă€r fakta
Möt ingredienserna till din nĂ€sta köttfria stek: Koldioxid, vĂ€te och metan. Blanda med mikrober. LĂ„t grillen â nej, förresten â fermenteringen frĂ€sa. Smaklig mĂ„ltid.
VĂ€lkommen till matrevolutionen, ledd av ett vĂ€xande antal banbrytande företag som anvĂ€nder naturgaser för att skapa luftbaserat, koldioxidnegativt protein av nötköttskvalitet. IdĂ©n att omvandla koldioxid till protein med hjĂ€lp av mikroorganismer uppstod pĂ„ 1960-talet nĂ€r NASA sökte nya metoder att mĂ€tta astronauter pĂ„ rymduppdrag: Hur vore det att anvĂ€nda nĂ„got som finns i överflöd â deras egen utandningsluft? Men rymdorganisationen klarade inte riktigt att översĂ€tta idĂ©n i praktiken.
Nu har startups som NovoNutrients, Arkeon Biotechnologies och finska Solar Foods plockat upp stafettpinnen och mĂ„llinjen Ă€r inte lĂ„ngt borta. De har utvecklat en ny typ av protein för konsumenter â producerad utan bekĂ€mpningsmedel, gödningsmedel, djur, soja, mark eller stora mĂ€ngder vatten . IstĂ€llet förlitar sig denna vĂ€xande industri pĂ„ teknik som kan producera ett oĂ€ndligt utbud av mat med hjĂ€lp av luft, elektricitet och fermentering.
Processen ser ungefĂ€r ut som tillverkning av yoghurt eller öl. Mikrober gillar inte bara mjölk och socker. De kan Ă€ven livnĂ€ra sig pĂ„ bestĂ„ndsdelar frĂ„n luft som syre, kvĂ€ve och koldioxid. Odlingarna vĂ€xer tills de Ă€r redo för â just det â skörd. Slutprodukten Ă€r ett organiskt, proteinrikt, mĂ„ngsidigt mjöl med en aminosyraprofil som gör det möjligt att inte bara ersĂ€tta proteinet i nĂ€stan vilken mat som helst utan ocksĂ„ Ă„terskapa smaken och konsistensen av kött.
âVi kan odla tillrĂ€ckligt med âmaterialâ för att göra en biff pĂ„ nĂ„gra timmar," sa Lisa Dyson, grundare och VD för nystartade Air Protein i Kalifornien, tidigare i Ă„r.
đĄ Optimist's Edge
Ha följande statistik i Ätanke:
- HÀlften av vÀrldens beboeliga mark anvÀnds för jordbruk
- Upp till en tredjedel av vÀxthusgasutslÀppen kommer frÄn livsmedelsproduktion
- Jordens vÀxande befolkning kommer att behöva 50% fler kalorier Är 2050
- KoldioxidutslÀppen mÄste minskas dramatiskt för att motverka stigande temperaturer
- Jordbruket stÄr för 70 % av det globala sötvattenuttaget
- Den globala fiskfÄngsten nÄdde sin topp för 20 Är sedan och fortsÀtter att minska
Startup-företagen för luftbaserad protein har sÄledes potential att lÀtta planetens börda genom att
1) ââförvandla vĂ„r tids frĂ€msta miljöbov â koldioxid â till en resurs samt 2) möjliggöra effektiv livsmedelsproduktion oberoende av tillgĂ„ng pĂ„ mark och lĂ€mpliga vĂ€derförhĂ„llanden. NĂ€r mark inte lĂ€ngre behöver röjas för att ge plats Ă„t resurskrĂ€vande jordbruk med stort klimatavtryck vinner bĂ„de mĂ€nniskan och naturen.
"VÀrldsekonomin kommer att ha det hÀr nya elementet av stark cirkulÀritet dÀr Ätervunnen koldioxid Àr en grundpelare i livsmedelssystemet", sÀger David Tze, grundare och VD för Kalifornien-baserade NovoNutrients, som just vann ett FoodShot-pris i form av en aktieinvestering för att omvandla koldioxidutslÀpp till protein och andra vÀrdefulla produkter inom akvakultur- och djurfoderindustrin. "Om fem Är kommer de alternativa proteiningredienserna för mat och foder att vara billigare, av högre kvalitet och mer hÄllbara Àn nötkött, soja, fisk eller svamp."
Vad krÀvs för att nÄ en masspublik?
Gregor Tegl, VD och medgrundare av Arkeon i Wien, Ăsterrike, svarar:
âFermentering har anvĂ€nts infom livsmedelsproduktion i Ă„rtusenden; det Ă€r ett av de mest naturliga sĂ€tten att producera protein. ĂndĂ„ Ă€r det avgörande att fortsĂ€tta att utbilda konsumenterna om denna âgamla nyaâ process sĂ„vĂ€l som den fenomenala potential som ligger i mikrobiell fermentering för att omvandla vĂ„rt trasiga matsystem. Konsumenternas acceptans kommer styras av en vĂ€lsmakande, hĂ€lsosam produkt i prisparitet med konventionellt protein â dock kan ansvaret inte helt lĂ€ggas pĂ„ konsumenterna. Hela livsmedelssystemet behöver genomgĂ„ stora förĂ€ndringar för att stödja hĂ„llbara Ă„tgĂ€rder.â
đ SĂ„ fĂ„r du Optimistâs Edge
VÄr konsumtion av 386 miljoner ton kött om Äret stödjer den sektor inom jordbruksindustrin som stÄr för de största utslÀppen av vÀxthusgaser. Men marknaden för alternativa proteiner vÀxer snabbt och berÀknas utgöra 11% av totalen Är 2035. Vad kan du göra för att skynda pÄ utvecklingen av protein av nötköttskvalitet tillverkad ur tomma intet?
Sök finansiering: Har du pÄ en briljant idé som kan hjÀlpa livsmedelssystemen att ta ytterligare ett steg framÄt? Sök upp investeringsplattformar som FoodShot Global, designade för att stödja moonshot-scale innovations som krÀver lÀngre tid att mogna, eller kontakta ProVeg Incubator, vars mÄl Àr att omdana det globala matsystemet.
Hitta en samarbetspartner: Jobbar du inom livsmedelsindustrin? Ăr du en restaurangĂ€gare eller kock? DĂ„ kan det vara klokt att hĂ„lla ett öga pĂ„ startups inom fermentering av protein eftersom de ofta letar efter samarbetspartners som vill testa och sprida deras produkter. Air Protein and Solar Foods, till exempel, sökte nyligen efter medarbetare. Dessa fem företag sĂ€krade ocksĂ„ finansering i Ă„r. Kanske behöver de din hjĂ€lp?
Stöd alternativet: Good Food Institute Àr en internationell ideell organisation som syftar till att skapa en vÀrld dÀr alternativa proteiner Àr det naturliga valet. En donation stödjer deras uppdrag.
Gör karriÀr: Framtiden inom bioteknik Àr din. HÀr Àr 25 karriÀrer att vÀlja mellan.
De första luftbaserade proteinprodukterna, som Air Chicken, förvÀntas nÄ matffÀrerna hyllor nÀsta Är. VÀlkommen till bords.
LÀs och lÀr: