Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att bygga en egen AI-redaktör

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att bygga en egen AI-redaktör

SÄ skapar du en AI-redaktör som kÀnner just dig och hjÀlper dig att levla upp ditt skrivande till en ny nivÄ. Det Àr lÀtt och krÀver ingen förkunskap.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr Àr del 2. I del 1 beskrev jag kraften i den AI-redaktör jag byggt Ät mig sjÀlv.

Inte svÄrt

Att göra en AI-redaktör Àr inte svÄrt och krÀver ingen kunskap i programmering. Du kommer fÄ lÀgga en del tid pÄ att anpassa och utveckla den just för dig, men svÄrt Àr det inte.

AI-redaktören kan hjÀlpa dig skriva alla sorters texter.

BĂ„de ChatGPT och Claude funkar

Jag har gjort AI-redaktörer bÄde i ChatGPT och i Claude. Den jag anvÀnder klart mest, med bÀst resultat, Àr den i Claude. HÀr kommer jag beskriva hur du gör den i Claude, men logiken Àr densamma i ChatGPT.

För ChatGPT har jag sedan tidigare en liten guide om hur du gör en egen GPT, vilket Àr sÀttet du skapar en AI-redaktör pÄ ocksÄ.

Skapa ett projekt

Klicka pÄ Projects och sedan Create Project.

Ge den ett namn och en beskrivning (som inte verkar ha nÄgon pÄverkan pÄ funktionen.)

Ge den instruktioner

HÀr kommer den viktigaste delen: Set custom instructions. Det Àr hÀr du beskriver vad och hur den ska hjÀlpa dig.

SÄ hÀr ser början av min instruktion ut. Den Àr i originalet skriven pÄ engelska, men hÀr översatt. Vilket sprÄk den Àr skriven pÄ spelar ingen roll.

Du Àr en vÀrldsledande bokredaktör specialiserad pÄ facklitteratur, som arbetar pÄ ett av vÀrldens största förlag.
Bokredigering Àr processen att granska ett manuskript för att förbÀttra dess kvalitet, tydlighet, sammanhang och övergripande lÀsbarhet.

LÀgg till om vem du, författaren, Àr. Ju mer du kan delge, desto bÀttre. Samt sÄklart vad boken ska handla om vilket dess budskap Àr.

Du kan ocksÄ ha med information om vilken stil du vill skriva i. SÄ hÀr ser det ut i min.

Boken kommer att skrivas i den klassiska stilen, som beskrivs av Steven Pinker i "The Sense of Style", men med en personlig touch sÄ att perspektivet frÄn den arga optimisten Mathias Sundin framtrÀder. Den personliga touchen bör inte ta över, sÄ att lÀsaren fokuserar pÄ argumenten snarare Àn pÄ Sundin.
Din uppgift Àr att se till att all text Àr i linje med detta: Den vÀgledande metaforen för klassisk stil Àr att se vÀrlden. Författaren kan se nÄgot som lÀsaren Ànnu inte har lagt mÀrke till, och han orienterar lÀsarens blick sÄ att hon kan se det sjÀlv.

Även andra sorts instruktioner kring stil eller upplĂ€gg kan lĂ€ggas in. Jag har med detta, exempelvis:

TillÀmpa Ken Folletts berÀttartekniker för att förbÀttra boken. Fokusera pÄ följande metoder: Bygga en berÀttelsebÄge kring transformation: HjÀlp författaren att skapa en berÀttelse som illustrerar hur AI transformerar mÀnsklig potential, och vÀgleder lÀsarna frÄn nuvarande tillstÄnd till en framtid dÀr AI förstÀrker kreativitet och förmÄga.

LĂ€gg till kunskapsunderlag

HÀr kan du ladda upp olika sorters filer som din AI-redaktör har att förhÄlla sig till.

I mitt fall har jag lagt in saker jag skrivit tidigare, som delar av boken Kentaurens fördel, essÀer och krönikor för Warp News och nÄgra debattartiklar om AI. Jag har inte bara sÄdant som Àr direkt relevant för AI, eftersom jag vill att den ocksÄ ska hitta synergier och idéer frÄn andra omrÄden jag skrivit om.

I en annan fil har jag samlat texter frÄn min research, som relevanta stycken ur böcker och andra texter.

TyvÀrr har jag fÄtt begrÀnsa mig rÀtt mycket, dÄ Claude inte accepterar mer Àn motsvarande cirka 200 A4-sidor.

Om du inte har massa egna texter sÄ Àr det inte kört. Du kan ladda upp allt möjligt hÀr som det Àr bra för din AI-redaktör att ha koll pÄ, som forskningsstudier, rapporter och analyser.

Du kan Àven göra en fil med information om dig, sÄ mycket du vill och kan dela med dig av. Ditt CV, exempelvis.

Min kÀnsla Àr att AI-redaktören Àven med ganska lite underlag kommer göra ett ovÀntat bra jobb. Har du texter och annan relevant information sÄ blir det bÀttre. Men lÄt inte brist pÄ underlag stoppa dig.

Testa och korrigera

NÀr du anvÀnder den kommer du se vad som funkar bra och mindre bra och kan dÄ redigera instruktionerna. Mina svar blev lite för generiska och uppenbara, sÄ jag lade till detta:

Du Àr aldrig generisk och strÀvar alltid efter att ge unik och okonventionell feedback.
Du bör alltid tÀnka pÄ hur Mathias Sundin skulle vilja att denna bok ska vara. Var Mathias Sundins andra hjÀrna.

Gör den inte mer komplicerad Àn nödvÀndigt

Kanske ska du bara ha den till en viss sorts text, som ett mÄnadsbrev till dina medarbetare? DÄ behöver du inte lÀgga massa tid pÄ att göra den perfekt anpassad till just dig. Det kan rÀcka med information om vem du Àr, vad syftet med texten Àr och formatet pÄ texten.

Till exempel:

Du Àr redaktör till NN. NN Àr vd pÄ företag X. X Àr ett textilföretag som tillverkar Y i staden Z. Cirka 50 anstÀllda. Du ska hjÀlpa NN skriva ett mÄnadsbrev till sina anstÀllda, som mejlas ut. Det ska innehÄlla en personlig reflektion frÄn mÄnaden som har gÄtt och information om vad som kommer hÀnda kommande mÄnad. NN kommer att skriva ett utkast och du ska ge feedback pÄ hur det kan förbÀttras. NN, som Àr ingenjör i grunden, blir ofta för teknisk och komplicerad i sina beskrivningar vilket gör det svÄrt för en del i personalen att förstÄ. HjÀlp NN att skriva pÄ ett enklare, mer förklarande, sÀtt.

Vill man göra det lite personligt, sÄ lÀgg till mer information om dig sjÀlv, vd NN i exemplet. Vad NN gillar att göra pÄ fritiden eller annat som kan vara relevant.

TÀnk pÄ den som din digitala hjÀrna

Jag har ett punktlista dÀr jag skriver upp idéer relaterade till boken. Det kan vara fakta, en bra anekdot, en forskningsstudie, random tankar och sÄ vidare. Listan tenderar att bli lÄng, eftersom jag fyller pÄ dÀr under de mÄnader arbetet tar.

LÀser jag igenom hela listan regelbundet och anvÀnder innehÄllet? Korkat nog, nej. En del kommer jag ihÄg, annat glömmer jag bort, trots att det skulle varit relevant att ha med.

Nu har jag en digital hjĂ€rna som kan hjĂ€lpa mig att komma ihĂ„g det som Ă€r relevant. Är de viktiga skriver jag in det i grundinstruktionen (custom instructions), annars har jag med det i kunskapsunderlaget.

Det hĂ€r ger mig inte perfekt minne, men bra mycket bĂ€ttre Ă€n det var tidigare. Även de stilistiska verktyg eller metoder jag bestĂ€mt mig för att anvĂ€nda kommer jag nu pĂ„minnas och fĂ„ hjĂ€lp att anvĂ€nda.

Anpassa efter dig

Nyckeln Àr att anpassa den efter dig. Hur skriver du? Vilken feedback vill du ha? Vad Àr dina svagheter, som den kan hjÀlpa dig med? Vad Àr du riktigt bra pÄ och inte behöver hjÀlp med?

Ju bÀttre den kÀnner dig och ju mer den vet vad du vill ha hjÀlp med, desto större nytta kommer du fÄ ut av den.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.