Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Min extra AI-hjĂ€rna gör just mig bĂ€ttre

🧠 Min extra AI-hjĂ€rna gör just mig bĂ€ttre

Det handlar inte om vad AI ska göra Ät dig. Utan hur du ska bli bÀttre med hjÀlp av AI. NÀr den kÀnner dig tas allting till en ny nivÄ.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Kommer WALL-Y ersÀtta mig?

Diskussionen om AI handlar oftast om vad för arbetsuppgifter AI kan göra, eller vilka jobb AI kommer ta. Det Àr feltÀnkt och gör att vi missar nÄgot Ànnu viktigare.

Jag pÄstÄr inte att det helt saknar relevans. Warp News AI-skribent, WALL-Y, hjÀlper mig att skriva nyheter mycket snabbare. Jag sparar nÄgonstans 80-90 procent av tiden det skulle ta om jag gjorde allt sjÀlv. Mitt arbete ligger nu i att hitta nyheten, redigera texten, fixa en omslagsbild och publicera.

WALL-Y och jag har Àven skrivit en bok ihop.

Under det snart ett och ett halvt Är som jag jobbat med WALL-Y har hon blivit klart bÀttre. Det krÀvs inte mycket fantasi för att se att hela processen kommer att kunna bli automatiserad, med hög kvalité i alla led.

Dessutom kommer det skapa nya möjligheter, som att publicera nyheterna pĂ„ ett flertal sprĂ„k. Nu finns Warp News pĂ„ svenska och engelska. Det skulle gĂ„ att ha fler sprĂ„k redan idag, och AI sköter redan nu översĂ€ttningen frĂ„n svenska till engelska. Men det krĂ€ver en hel del extraarbete att ha tvĂ„ sidor, warpnews.se och warpnews.org. Jag ser framför mig att vi kommer bygga stommen – hemsidorna och pĂ„kopplade nyhetsbrev – och att AI kan sköta resten och dĂ„ som sagt möjliggöra en stor mĂ€ngd sprĂ„k med ingen eller vĂ€ldigt liten insats frĂ„n oss.

Man skulle ju dÄ kunna sÀga att WALL-Y nu delvis, och framöver helt, har tagit en arbetsuppgift frÄn mig. För mig Àr det inget problem. Visserligen Àr det rÀtt kul att producera nyheterna, men inte lika roligt som att skriva sÄdana hÀr texter. Det Àr ocksÄ hÀr jag producerar högre vÀrde för er lÀsare. (Hoppas jag!)

SjÀlvfallet kommer bÄde arbetsuppgifter och jobb försvinna, precis som de gjort i över 200 Är. Fenomenet Àr inte nytt och vi vet hur vi ska hantera det. Samtidigt ska vi inte lÄtsas att ingen kommer drabbas av detta. Ett lÀngre resonemang om det finns hÀr.

Jag Àr sÀker pÄ att jag inte Àr unik i att ha arbetsuppgifter som tar tid frÄn annat man skulle kunna producera, som Àr bÄde roligare och ger högre vÀrde.

Men som sagt, detta Àr inte den största effekten AI kommer ha pÄ oss.

Framförallt kommer AI göra oss bÀttre. Det kan delas in i tvÄ kategorier: 1) BÀttre pÄ det jag Àr dÄlig pÄ. 2) BÀttre pÄ det jag Àr bra pÄ.

BÀttre pÄ det jag Àr dÄlig pÄ

Jag kan i bÀsta fall plinka Gubben Noak pÄ ett piano. DÀr slutar min musikaliska förmÄga. Trots det spelar jag nu upp egenproducerad musik i mina förelÀsningar. Hela lÄtar med text och musik, i en mÀngd olika genrer. Dessa gör jag i Suno. Jag skrev för ett tag sedan om hur jag och min treÄrige son nu gör musik ihop.

LÄtarna kommer inte gÄ till historien, men det Àr riktig musik, skapad av mig. Det gör mina förelÀsningar bÀttre och roligare. AI hjÀlper mig att bli bÀttre pÄ nÄgot jag Àr dÄlig pÄ.

NÀr det kommer till skrivande (nÄgot jag Àr bÀttre pÄ Àn musik) hade jag inledningsvis ingen större nytta av AI. WALL-Y hjÀlpte mig skriva nyheterna snabbare, men kvalitén pÄ mitt eget skrivande pÄverkades inte nÀmnvÀrt. SmÄsaker, som att fixa till en krÄnglig mening, var ChatGPT briljant pÄ, men feedback pÄ en hel text blev rÀtt generisk.

Det stÀmde överens med studier som visade att effekten var störst för de som var sÀmre pÄ en arbetsuppgift. AnvÀnde de AI kunde de nÀstan komma ifatt de mÀnniskor som var bÀst. LÄgt innan generativ AI sÄg vi detta fenomen inom schack och nu gÄng pÄ gÄng att det Àr kentaurerna som fÄr ut mest av AI. De som blandar mÀnsklig intelligens med artificiell intelligens. Om detta har jag (och WALL-Y) skrivit en hel bok.

BÀttre pÄ det jag Àr bra pÄ

Det var min strÀvan att vara en kentaur som tog mig till nÀsta nivÄ, nÀr det kommer till att fÄ ut maximalt frÄn anvÀndandet av AI. Det var nÀr jag gjorde en AI anpassad efter mig, som jag insÄg hur den Àven kan göra mig bÀttre pÄ det jag redan Àr bra pÄ. En AI som förstÄr och kÀnner just mig, mina Äsikter och vad den ska hjÀlpa just mig med.

Jag gav ett exempel pĂ„ det i 🧐 Jag har byggt en AI-bokredaktör (som skĂ€ller pĂ„ mig som Steve Jobs):

NÀr AI:n förstÄr mig, kan den plocka fram saker ur min hjÀrna och kombinera den med AI:ns egna kunskaper. HÀr Àr nÄgra exempel.
Jag ville sĂ„klart att AI-redaktören skulle ha ett namn. SĂ„ jag bad den komma med exempel. Ett av förslagen var EDI-T. NĂ€r jag sĂ„g det blev förbluffad. Det var inte bara en annorlunda sĂ€tt att skriva edit, utan en smart tvist pĂ„ nĂ„gra saker direkt relaterade till mig. För det första att jag har en annan AI som heter WALL-Y. För det andra att mitt favoritspel Ă€r Mass Effect, dĂ€r en AI heter EDI. Dessa tvĂ„ kunskaper om mig kombinerat med edit, blir EDI-T.

Ingen annan i hela vÀrlden Àn jag hade kunnat komma pÄ det namnet. Förutom en AI som Àr en förlÀngning av mig sjÀlv.

Vad AI-redaktören heter spelar ingen roll, men det visar hur den genom att kÀnna just mig, kan plocka fram relevant information och gör mig mer kreativ.

Diskussionerna med min AI-redaktör börjar pÄ en helt annat nivÄ Àn med ChatGPT eller Claude som inte Àr anpassad efter mig. NÀr jag kommer pÄ idéer om innehÄll i boken, eller vill implementera ett visst sÀtt att skriva eller strukturera texten, sÄ pratar jag först med AI-redaktören om det, vilket fördjupar mina kunskaper och finslipar idéen. DÀrefter lÀgger jag in det som en instruktion. DÄ hjÀlper den mig att komma ihÄg och verkstÀlla det. AI hjÀlper mig att bli bÀttre pÄ det jag Àr bra pÄ.

En AI som kÀnner just dig

TÀnk dig en AI som kÀnner till hur du vill lÀgga upp ditt arbete, dina styrkor och svagheter och som Àr naturligt integrerad i det du gör. Den hjÀlper dig att bli en bÀttre version av dig sjÀlv.

Trots AI-hjÀlp har jag svÄrt att beskriva magin som uppstÄr. Jag kan bara uppmana dig att testa. Min guide hur man bygger en AI-redaktör kan omsÀttas till mÄnga andra omrÄden.

Jag ser framför mig hur vi kommer ha en eller flera AI som kÀnner och Àr anpassade efter just oss som individer. BÄde privat och pÄ jobbet. NÄgon du har en stÀndigt pÄgÄende diskussion med. Det blir en extra hjÀrna som innehÄller massa kunskap vi sjÀlva inte har, men samtidigt Àr en (smalare) kopia av vÄr egen hjÀrna. NÀr dessa tvÄ förenas har det en stor effekt pÄ vÄr egen förmÄga. Saker vi Àr dÄliga pÄ kommer vi bli bra pÄ. Saker vi Àr bra pÄ kommer vi bli Ànnu bÀttre pÄ.

Artificiell intelligens accelererar allas anlag – och hjĂ€lper oss uppnĂ„ vĂ„ra drömmar. För den kĂ€nner till just dina drömmar.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.