✊ Grönsakshandlarens revolution
Inget har gjort mer för att skapa mänskliga framsteg än demokrati. Det finns ingenting viktigare än att så snabbt som möjligt nå en fullt demokratisk värld. Då kan även en grönsakshandlare göra skillnad.
Dela artikeln
Idag inleds Copenhagen Democracy Summit, som varje år arrangeras av Alliance of Democracies. Jag har varit med varje år sedan starten 2018 och är på plats även i år.
Demokrati är den främsta kraften för framsteg som vi människor uppfunnit. Ju snabbare alla människor får leva i demokrati, desto fortare kommer vi lösa mänsklighetens största kvarvarande problem. I den andan skriver jag idag om makten hos de maktlösa.
/Mathias
Grönsakshandlaren som levde i en lögn
Det finns ingen lag som kräver det, men en grönsakshandlare i kommunistdiktaturens Tjeckoslovakien sätter upp en skylt i fönstret till sin butik. På den står det: "Arbetare i alla länder, förena eder!" Betyder det att han är en övertygad kommunist som stödjer diktaturen?
Nej. Varför gör han då det? Ingen har krävt att han ska sätta upp skylten, ändå gör han det.
För att han lever i en lögn. Alla lever i en lögn, inklusive de som skapat lögnen.
"Eftersom regimen är fången i sina egna lögner, måste den förfalska allt. Den förfalskar det förflutna. Den förfalskar nutiden och den förfalskar framtiden. Den förfalskar statistik. Den låtsas som att den inte besitter en omnipotent och oetisk polisapparat. Den låtsas respektera mänskliga rättigheter. Den låtsas att den inte förföljer någon. Den låtsas att den inte fruktar något. Den låtsas att den inte låtsas."
Det skriver tjeckiske dramatikern Václav Havel i Moc Bezmocných, eller The Power of the Powerless som den heter i sin engelska översättning. En politisk essä som han skrev 1978.
Genom att ha denna slogan från Det kommunistiska manifestet i sitt skyltfönster slipper grönsakshandlaren bli ifrågasatt. Han undviker onödig uppmärksamhet och får leva sitt liv i fred. Men trots att handlingen är så liten och obetydlig bidrar den till lögnen. Tillsammans med tusentals andra små, lika obetydliga handlingar, upprätthålls det lögnbaserade systemet.
Václav Havel fortsätter:
"Individer behöver inte tro på alla dessa mystifikationer, men de måste bete sig som om de gjorde det, eller åtminstone tolerera dem i tysthet, eller komma överens med dem som arbetar med dem. Av denna anledning måste de dock leva inom en lögn. De behöver inte acceptera lögnen. Det räcker att de har accepterat sitt liv med den och i den. Genom detta faktum bekräftar individerna systemet, uppfyller systemet, skapar systemet, är systemet."
Kejsaren är naken
Om grönsakshandlaren skulle plocka ner skylten, eller aldrig sätta upp den till att börja med, så avslöjar han lögnen. Han lever då i sanningen.
Sanning är mycket farligt för ett system som bygger på lögn.
För detta kommer han att straffas. Inte av människor som är mer övertygade än grönsakshandlaren, men som fortfarande lever i lögnen.
Men det viktigaste i handlingen att plocka ner skylten är att någon ropar "kejsaren är naken!" Det gör att andra ser lögnen och inspireras att själva sluta leva i den.
Färgrevolutionerna
Gene Sharp såg hur Mahatma Gandhi och Martin Luther King framgångsrikt ledde icke-våldsrörelser och kom att ägna sitt liv åt att studera sådana revolutioner. Under årtionden av forskning producerade han ett flertal böcker, men också en lista med 198 Methods of Nonviolent Actions.
Metod nummer 18 lyder: Displays of flags and symbolic colors.
Den har använts flitigt i ett flertal revolutioner. Den orangea revolutionen i Ukraina, rosenrevolutionen i Georgien, tulpanrevolutionen i Kirgizistan, jeansrevolutionen i Belarus, och så vidare.
Kraften i en färg eller annan symbol är att människor ser att de inte är ensamma. De maktlösa är många och har därför makt. Det blir svårt att upprätthålla lögnen genom att straffa alla som bär en orange scarf, slips, strumpor, pin, armband eller örhängen.
När tusentals bär något orangea är det som om alla dessa samtidigt plockade ner skylten i fönstret. De slutar leva i en lögn, de börjar leva i sanningen.
Sammetsrevolutionen
I slutet på 1980 hade allt fler tjeckoslovaker slutat leva i en lögn. När Berlinmuren föll började studenter att demonstrera för förändring. Trots fredliga protester blev de brutalt och våldsamt bemötta av regimen, men den här gången fungerande inte våldet. Allt fler anslöt sig till protesterna. Efter en vecka hade antalet svält till en halv miljon. Kommunistledningen var tvungna att börja backa.
En generalstrejk utlystes, som tre fjärdedelar av befolkningen deltog i. Dagen efter strök parlamentet en del i konstitutionen som sa att kommunistpartiet skulle ha en ledande roll. Därmed var kommuniststyret i Tjeckoslovakien över.
Den 29 december, 1989, utsågs Václav Havel till interimspresident. När Tjeckoslovakien delades i två länder, några år senare, valdes han i ett fritt val 1993 till Tjeckiens förste president.
Proteströrelsen fick namnet sammetsrevolutionen, eftersom den gick så mjukt och fredligt till, och blev känd som en av de första lyckade färgrevolutionerna.
198 uppdaterade metoder
Ett genomgående tema i Gene Sharps sammanställning av metoder för icke-våldsamt motstånd är att visa på makten hos de många. Makten hos de maktlösa är stor om de maktlösa är tillräckligt många och jobbar tillsammans. Då vågar grönsakshandlaren tar ner skylten. (När man blir angripen av en diktator, som när Putin invanderar Ukraina, måste man dock såklart försvara sig, med vapen.)
Många av de 198 metoderna är tidlösa, men kan moderniseras. Generativ AI frigör mänsklig kreativitet. För maktlösa som lever under förtyck finns nu ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dem att ropa "kejsaren är naken!" på många olika sätt. Kanske är det något vi som inte lever under förtryck kan hjälpa till med?
Mathias Sundin
Arge optimisten