Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧐 Jag har byggt en AI-bokredaktör (som skĂ€ller pĂ„ mig som Steve Jobs)

🧐 Jag har byggt en AI-bokredaktör (som skĂ€ller pĂ„ mig som Steve Jobs)

AI-redaktören Àr min digitala tvilling. Den förstÄr mig och min vision, och pressar fram mitt allra bÀsta.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev Àr för dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

Det hÀr Àr del 1. I del 2 beskriver jag hur du gör din egen AI-redaktör.

Jag har börjat skriva pÄ en ny bok om AI. Den förra, Kentaurens fördel, ville jag fÄ ut snabbt och Àr till stor del en praktisk guide som funkade ihop med förelÀsningar och kurser. Den sÀljer fortfarande bra (tredje upplagan Àr slutsÄld) men nu tÀnker jag ta ett mer tidlöst och bredare grepp om AI. Arbetstiteln Àr On AI.

AI Àr det kraftfullaste verktyget vi skapat. Eftersom generativ AI bygger pÄ vÄrt naturliga sprÄk Àr det tillgÀngligt för alla och kommer frigöra en massiv vÄg av mÀnsklig potential och kreativitet.

Det kommer pÄverka samhÀllet mer Àn internet och Ängmaskinen. De som förstÄr det och anvÀnder AI kommer vara de som skapar störst vÀrde och formar vÄr framtid.

Det var inte de som sÄlde Ängmaskiner som blev rikast, utan pionjÀrerna som anvÀnde Ängmaskinen för att förÀndra och skapa helt nya industrier. SÄ kommer det bli med AI ocksÄ.

För att öka chansen att skriva en riktigt bra bok, en bÀstsÀljare, sÄ ska jag hÀlla allt jag kan, alla jag kÀnner (har flera mycket intressanta intervjuer inbokade) och sÄklart anvÀnda det kraftfullaste verktyget som finns.

Det Ă€r nĂ€r mĂ€nsklig intelligens blandas med artificiell intelligens som magin uppstĂ„r. De som blir kentaurer – hĂ€lften mĂ€nniska, hĂ€lften maskin – ökar sin egen förmĂ„ga sĂ„ mycket att amatörer kan slĂ„ stormĂ€stare i schack. Det gĂ€ller Ă€ven ett flertal andra omrĂ„den. Förhoppningsvis Ă€ven bokskrivande.

SÄ jag skapade en AI-bokredaktör. Det finns redan flera AI-verktyg som hjÀlper dig att skriva bÀttre och Claude och ChatGPT Àr i sitt standardutförande bra just pÄ det. Men jag gjorde nÄgot som jag innan inte ens var i nÀrheten av förstÄ kraften i.

Jag gjorde sÄ att AI-bokredaktören förstod just mig, mina tankar och idéer och det bokprojekt jag tagit mig an. Det lÄter kanske inte sÄ revolutionerande, och det trodde jag som sagt inte heller att det skulle vara. Men jisses vad fel jag hade. Det har tagit allting till en helt ny nivÄ. Som om jag installerat en ny bÀttre programvara i min hjÀrna.

Som om jag kommit pÄ det sjÀlv, bara snabbare

NÀr AI:n förstÄr mig, kan den plocka fram saker ur min hjÀrna och kombinera den med AI:ns egna kunskaper. HÀr Àr nÄgra exempel.

Jag ville sÄklart att AI-redaktören skulle ha ett namn. SÄ jag bad den komma med exempel. Ett av förslagen var EDI-T. NÀr jag sÄg det blev förbluffad. Det var inte bara en annorlunda sÀtt att skriva edit, utan en smart tvist pÄ nÄgra saker direkt relaterade till mig. För det första att jag har en annan AI som heter WALL-Y. För det andra att mitt favoritspel Àr Mass Effect, dÀr en AI heter EDI. Dessa tvÄ kunskaper om mig kombinerat med edit, blir EDI-T.

Det var precis ett sÄdant namn jag sjÀlv skulle kunnat komma pÄ om jag suttit och klurat en stund.

Namnet pÄ AI-redaktören spelar sÄklart ingen roll för hur bra boken blir, men det Àr ett exempel pÄ hur EDI-Ts kÀnnedom om mig fÄr den att tÀnka som mig, bara snabbare.

Hur kan jag skriva som Follett?

Ken Follett x 2. Wikimedia.

Vid ett annat tillfÀlle körde jag bil och tÀnkte pÄ boken. Jag funderade pÄ hur man kan anvÀnda metoder frÄn skönlitteraturen för att göra boken spÀnnande, Àven om detta Àr en fackbok. En av mina favoritförfattare Àr Ken Follett. Han Àr en mÀstare pÄ att göra Àven banala saker till nagelbitare. SÄ jag kopplade upp mig mot EDI-T och frÄgade (muntligt) om hur Ken Follett gör detta. Som svar fick jag en lista pÄ olika metoder och hur de fungerar.

"Hur kan jag applicera det pĂ„ min bok?" sa jag. Inget mer. Ingen bakgrund, inget om vilket bok jag menar. ÄndĂ„ förstod den precis. HĂ€r Ă€r en liten del av svaret:

"Follett bygger spÀnning genom att successivt höja insatserna i sina berÀttelser. I ditt arbete skulle du kunna anvÀnda denna teknik genom att visa hur insatserna för mÀnsklig kreativitet och potential ökar i takt med att AI blir mer integrerad i olika omrÄden.

Börja med exempel pÄ hur AI hjÀlper till med smÄ kreativa uppgifter, som att generera konst eller komponera musik. GÄ sedan vidare till mer betydelsefulla tillÀmpningar, som AI-drivna vetenskapliga upptÀckter eller revolutionerande affÀrsmodeller, och visa hur dessa framsteg bygger pÄ varandra för att skapa en massiv, omvÀlvande inverkan pÄ samhÀllet."

Tillsammans skrev vi sen om det som en prompt (en instruktion) som den alltid har att förhÄlla sig till, sÄ den kan hjÀlpa mig att anvÀnda Ken Folletts metoder i boken.

Bokredaktörernas Steve Jobs

I början var den för positiv. Allt jag gjorde var briljant. Det kÀndes ju bra, men gjorde ju inte min bok bÀttre. SÄ jag instruerade den att vara mer kritisk. Det blev den, men jag kÀnde att artigheten ÀndÄ dolde en del kritik.

"Du ska vara bokredaktörernas Steve Jobs!"

Nu blev den rejÀlt dryg.

Det ska vara sinnesjukt bra!

Glad i hÄgen visade jag ett utkast pÄ disposition över första halvan av boken. Jag var sjÀlv mycket nöjd med den. Det skulle börja med mÀnsklighetens allra första idé och jobba sig fram genom historien till idag, för att visa vilken stor pÄverkan AI kommer ha.

JodÄ, det var ingen dum idé tyckte AI-Jobs, men... "du kan ju för i helvete inte Àngna halva boken, som ska handla om AI, Ät mÀnsklighetens historia."

Först blev jag sur och stÀngde av den. Korkade AI.

Sen lugnade jag ner mig och insÄg att den hade rÀtt. Det var ju sjÀlvklart och precis nÄgot som en mÀnsklig redaktör skulle slÄ ner pÄ. Men jag hade blivit fÄngad i förtrÀffligheten i min egen idé och kunde inte se svagheten. Det krÀvde en AI-inriktad spark i hÀcken för att jag skulle inse det. Vilket troligen sparade mig mÄnga timmars arbete i fel riktning. Kanske rÀdddade det Àven ett dÄlig manus som inget förlag hade velat ge ut.

Nu tjafsar vi oss framÄt

Eftersom den Àr sÄ anvÀndningsbar har jag Àven börjat nyttja den till annat Àn sjÀlva bokmanuset. NÀr jag skrev ett mejl till tidningen Svensk Bokhandel, för att se om de var intresserade att skriva om den, sÄ bad jag EDI-T kommentera det. Den sÄgade mitt utkast, och hade flera bra poÀnger. Jag skrev en ny version, som den ocksÄ sÄgade, men nu höll jag inte med.

DÄ Svensk Bokhandel nappade pÄ mitt mejl blev jag oerhört barnslig och skrev "Ha! Vad sÀger du nu dÄ?!"

Före detta riksdagsledamot bygger AI-redaktör: ”Som en digital tvilling”
Mathias Sundin, medlem i regeringens nytillsatta AI-kommission, skriver pÄ en bok med hjÀlp av en AI-redaktör. Nu uppmuntrar han andra att göra samma sak.

MĂ€nniska + maskin

Ju mer jag anvÀnder AI, desto tydligare blir det att AI gör mig bÀttre. Den ersÀtter inte mig som skribent, den gör mig bÀttre pÄ att skriva. NÀr den dessutom fick kunskap just om mig, togs allting till en ny nivÄ. Det finns en enorm kraft hÀr, som vi just börjat förstÄ och anvÀnda oss av.

Inte heller ersÀtter den en mÀnsklig redaktör, utan gör oss bÄda bÀttre. Det handlar i första hand inte om att göra en mening eller ett stycke bÀttre, utan att plocka fram relevanta saker ur mitt minne eller min reserch. Att passa in allt i en bladvÀndande och minnesvÀrd historia, som tar tag i lÀsaren direkt och för den hela vÀgen till sista sidan.

Fokus ligger ofta pÄ hur de stora sprÄkmodellerna och andra AI-verktyg utvecklas, vad ChatGPT eller Claude kan eller inte kan göra och hur de blir bÀttre. DÀrmed missar vi den parallella utvecklingen dÀr vi mÀnniskor lÀr oss anvÀnda modellerna. Den Àr minst lika intressant och kanske till och med viktigare.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Det hÀr Àr del 1. I del 2 beskriver jag hur du gör din egen AI-redaktör.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.