Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Lugn bara lugn, AI Ă€r inte en bubbla

đŸŠŸ Lugn bara lugn, AI Ă€r inte en bubbla

Börsen gick ner, panik uppstod och pessimisterna proklamerade panikslaget: AI bubblan spricker. Det Àr nonsens.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I början av augusti gick börsen ner under hela tre dagar. SÀrskilt AI-tunga teknikbolag tappade. HjÀlp, AI var en bubbla! Pessimisterna proklamerade panikslaget: Det var ju det vi sa!

Ett gÀng skribenter satte igÄng att skriva sina "analyser." TyvÀrr, för dem, sÄ gick börsen upp igen och var efter lite drygt en vecka tillbaka pÄ samma nivÄ som innan "kraschen". SÄdana detaljer fÄr sÄklart inte stÄ i vÀgen för lite pessimism.

"Betyder detta att AI-revolutionen - som utmÄlats som lösningen pÄ problem sÄ olika som att bota cancer och rÀdda miljön - Àr pÄ vÀg att kollapsa runt oss?", frÄgas det i Forbes.

Det korta svaret Àr nej. Det lite lÀngre svaret Àr nej, nej, nej.

Generativ AI frigör mÀnsklig potential

För att förstÄ det mÄste borra ner sig i fundamenten och absolut inte stirra sig blind pÄ börskurserna.

Generativ AI Àr ett massivt utvecklingssteg, faktiskt för hela mÀnskligheten. Det avgörande Àr att vi nu kan styra maskiner med vÄrt naturliga sprÄk och via det fÄ dem att göra saker vi tidigare inte kunde göra alls, eller som tog tusentals timmar att lÀra sig.

En mÄnad efter att ChatGPT hade slÀppts skrev jag att "AI frigör en massiv vÄg av kreativitet":

"Artificiell intelligens kommer att slÀppa lös massiv outnyttjad kreativitet frÄn icke-professionella, genom att ge dem verktygen att skapa saker som tidigare bara var tillgÀngliga för proffs."

Vi har sett ett flertal studier som visar pÄ kraftigt ökad produktivitet och kvalité, nÀr man tar hjÀlp av AI för att utföra arbetsuppgifter.

ChatGPT Àr kognitionens Ängmaskin.

Kentaurer krossar konkurrensen

SÄ varför har detta inte pÄverkat samhÀllet mer och skapat nya Google, Facebook och Amazon?

För att vi inte ens har haft ChatGPT i tvÄ Är. Det slÀpptes sista november 2022. Om vi jÀmför med internet sÄ tror jag vi nu Àr nÄgonstans 1994-95. VÀldigt tidigt. Vi har knappt kommit igÄng.

Stora förÀndringar tar tid. Först ska folk upptÀcka det nya, börja anvÀnda det, förstÄ nackdelar och fördel, hitta anvÀndningsomrÄden. Eftersom vi Àr sÄ tidigt och generativ AI Àr ett nytt fenomen finns inte sÄ mycket kunskap att lÀra frÄn. Man fÄr upptÀcka mycket sjÀlv, vilket Àr kul men tar tid.

Att bli en kentaur – en riktigt skicklig anvĂ€ndare av AI – krĂ€ver en dedikerad insats under lĂ„ng tid. Jag tillhör de i vĂ€rlden som anvĂ€nder generativ AI mest, och jag kĂ€nner det som jag bara skrapat pĂ„ ytan.

Sedan ska arbetsplatsen tillĂ„ta det, frĂ„getecken kring regleringar och sĂ€kerhet redas ut, kurser ordnas och sĂ„ ska allt passa in i budget och andra prioriteringar. SĂ„nt tar tid. Åratal.

För att komma igÄng behöver mÄnga se andras resultat först. Tror ni mÄnga vd:ar tÀnker "det dÀr med AI ska vi nog skita i" nÀr de ser det hÀr frÄn Amazon?

"Den genomsnittliga tiden för att uppgradera en applikation till Java 17 störtdök frÄn vad som vanligtvis Àr 50 utvecklardagar till bara nÄgra timmar. Vi uppskattar att detta har sparat oss motsvarande 4 500 utvecklarÄr av arbete (ja, den siffran Àr galen men verklig)."

Jag sjÀlv har gjort en AI-skribent, WALL-Y, som skriver nyheterna i snitt 70 procent snabbare. Men den har varit skakig pÄ svenska. Mina 30 procent av arbetet har gÄtt till rÀtt omfattande redigering. SÄ plötsligt blev den bÀttre och nu behöver jag bara göra lÀttare redigering. Tidsbesparingen Àr nu nÄnstans runt 85-90 procent.

Accelererande utveckling

Att sjÀlva teknikutvecklingen gÄr lÄngsamt och saktar in Àr skrattretande. Ethan Mollick skriver om "change blidness" och visar hur snabbt utvecklingen gÄr inom bilder, musik, ljud och text.

Det hĂ€r var de bĂ€sta bilder man kunde skapa för mindre Ă€n tvĂ„ Ă„r sedan, med prompten "nursing school leader”:

Nu blir resultatet sÄ hÀr:

Bilden kan dessutom animeras.

Hela tiden dyker nya förmÄgor upp. Som att AI kan prata helt realistiskt eller förstÄ bilder. Nu kan till och med boomers förstÄ memes.

"Detta Àr en meme som leker med orden. Bilden Àr frÄn filmen The Princess Bride, dÀr karaktÀren Inigo Montoya sÀger en kÀnd replik: "You keep using that word. I do not think it means what you think it means." Memet anvÀnder en lek med orden "means" och "memes" för att skapa humor, genom att byta ut ordet "means" mot "memes," vilket skapar en komisk effekt."

Större Àn internet

NÀr mÀnsklig potential och kreativitet frigörs, nÀr det blir lÀttare att sprida idéer och förstÄ kunskap skapas nya, bÀttre idéer. Desssa idéer Àr det som driver mÀnskligheten framÄt. AI Àr ett verktyg som hjÀlper oss just med det. Det kommer leda till massiva förÀndringar. De som tidigt förstÄr det har en fördel. De som förstÄr grunden i förÀndringen har en fördel. De som inte fÄr panik av börsen har en fördel.

Jag tror att AI kommer leda till en större förÀndring av samhÀllet Àn internet. IgÄr var det science fiction. Idag Àr det vardag. Imorgon Àr det oumbÀrligt. En sÄdan förÀndring Àr ingen bubbla, men kan sÄklart skapa orealistiska förvÀntningar pÄ kort sikt. PÄ lÄng sikt Àr Àn sÄ lÀnge förvÀntningarna för smÄ.

Dotcom-bubblan var en finansiell bubbla dÀr höga förvÀntningar pÄ snabb avkastning skapades och sedan kraschade hÄrt. Men internet var ju ingen bubbla. Det blev ju minst sÄ stort som de största visionÀrerna pÄstod. PÄ sikt levde ocksÄ den ekonomiska avkastningen upp till förvÀntningarna. Google Àr idag vÀrt över 2000 miljarder dollar, Facebook 1300 miljarder dollar och Amazon 1800 miljarder dollar.

Under förra veckans möte med AI-kommissionen lades en slide upp med följande text:

"Vi behövde en hel dotcom-bubbla för att ens börja förstÄ hur internet kunde anvÀndas."

Vi kommer behöva en rejÀl AI-bubbla för att ens börja förstÄ hur AI kan anvÀndas.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.