Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🙉 Rycks inte med av den nĂ€rsynta pessimismen

🙉 Rycks inte med av den nĂ€rsynta pessimismen

MÄnga Äsikter baseras pÄ det trÀd man stÄr och stirrar pÄ. Ta istÀllet ett kliv tillbaka se skogen. Inom rymd, AI och batterier zoomar jag ut frÄn tjattret och försöker se vad som faktiskt pÄgÄr.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I ett konstant flöde av nyheter och Äsikter Àr det lÀtt att missa skogen för trÀden.

Att ha en faktabaserad optimistisk syn hjÀlper för att fÄ en klarare syn pÄ vÀrlden. I möjligaste mÄn försöker man dÄ se förbi de negativa rubrikerna och titta pÄ fakta, eller sÄ nÀr man kan komma nÄgot som liknar fakta.

HÀr Àr nÄgra exempel.

Rymdpromenader

HÀndelse: Nyligen klÀttrade Jared Isaacman och Sarah Gillis ur SpaceX rymdkapsel och genomförde vÀrldens första privata rymdpromenad.

TrÀd: Jaja, det dÀr har mÀnniskor gjort i Ärtionden. Redan 1965 befann sig sovjetiska kosmonauten Alexei Leonov utanför rymdkapseln, som första mÀnniskan nÄgonsin.

Skog: SĂ„ sa man Ă€ven 2010 nĂ€r SpaceX nĂ„dde omloppsbana med sin Falcon 9-raket. Nu landar och Ă„teranvĂ€nds Falcon 9 och lyfter hundra gĂ„nger per Ă„r. ÖverlĂ€gset mer Ă€n nĂ„gon annan raket eller ens nation kommer i nĂ€rheten av.

Anledningen Àr att rymdresor, mest tack vare SpaceX, har blivit mycket mindre dyra. En utveckling som vi bara Àr i början av. Det Àr vad privata företag gör bÀst, driva ner kostnader och öka storleken pÄ marknaden.

Att ett privat rymdföretag klarar av att genomföra en hel rymdmission, inklusive promenad, utan nÄgon statlig inblandning eller finansiering Àr ett resultat av det. Det visar pÄ att nÄgot stort hÀnder inom rymdomrÄdet.

Samtidigt slogs rekordet för flest mÀnniskor i omloppsbana, 19 personer. Det rekordet kommer snart ryka och om tio Är ses som futtigt.

🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt
Starship kommer pÄ kort sikt sÀnka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till tvÄ-tre procent, av vad kostnaden var för nÄgra Är sedan.

AI-förutsÀgelser I

HÀndelse: Genom lanseringen av ChatGPT fÄr generativ AI sitt genombrott hos allmÀnheten.

TrÀd: En AI-professor dissar generativ AI och menar att vi Àr nÀra att bubblan spricker, eftersom ChatGPT inte klarar att lösa en enkel gÄta: "En varg och ett kÄlhuvud behöver ta sig över en flod med en bÄt. Hur dÄ?"

DÄ stora sprÄkmodeller bygger pÄ sannolikheter av hur ord hör ihop, sÄ blir den lurad och tror att svaret Àr komplext, och man behöver ro fram och tillbaka över floden flera gÄnger, istÀllet för en. SÄ Àr nÀmligen dessa gÄtor med varg och lamm konstruerade i den data som AI:n Àr trÀnad pÄ.

Skog: En mÄnad efter professorns inlÀgg slÀpps ChatGPT o1. Den lÄter sig inte luras och levererar direkt rÀtt svar. Detta var faktiskt möjligt att uppnÄ redan i den tidigare modellen, om man skrev rÀtt instruktion, och tvingade ChatGPT att tÀnka steg för steg.

För det första Àr det lÀtt att glömma att AI-verktygen hela tiden blir bÀttre. För det andra sÄ spelar vÄr skicklighet i att anvÀnda dem roll för vad de klarar och med vilken kvalité.

đŸŠŸ Lugn bara lugn, AI Ă€r inte en bubbla
Börsen gick ner, panik uppstod och pessimisterna proklamerade panikslaget: AI bubblan spricker. Det Àr nonsens.

Gröna bubblor

HÀndelse: Northvolt, eller valfritt batteriföretag, har problem.

TrÀd: Att Northvolt har problem visar att batterier Àr en grön bubbla.

Skog: Vi ser en massiv tillvÀxt av sol- och vindenergi, med snabbt minskade kostnader, vilket bidrar till Ànnu mer tillvÀxt.

Batterier Àr en nyckelkomponent för att stabilsera ett elsystem dÀr vind och sol utgör en stor andel, men Àven för lÀgre elpriser och effektivare anvÀndning av den energi vi producerar. TillvÀxten för batterier Àr Àven den kraftig och priserna sjunker snabbt. (För ett nytt typ av elssystem, kolla in Projekt EnergisamhÀllet.)

Trots den starka tillvÀxten Àr den kvarvarande potentiella marknaden enorm.

De sjunkande priserna och den snabba utbyggnaden av tillverkningskapacitet sÀtter emellertid hÄrd press pÄ alla nya bolag inom omrÄdet. Men det gör inte batterier till en bubbla. De bolag som överlever kommer kunna bli mycket framgÄngsrika.

🔋 SnĂ€lla nĂ„n, Northvolt Ă€r inget luftslott och batterier ingen grön bubbla
Är Northvolt ett luftslott?, frĂ„gade reportern frĂ„n Dagens industri. DĂ„ förstod jag att detta inte var en granskning, utan ett drev. LĂ„t oss granska detta absurda pĂ„stĂ„ende.

AI-förutsÀgelser II

HÀndelse: Den geopolitiska betydelsen av AI ökar.

TrÀd: Kina kommer dominera AI eftersom man har en tydlig plan och massa data att trÀna pÄ.

Skog: I AI Superpowers slÄr Kai-Fu Lee fast att Kina kommer dominera AI. "Om data Àr den nya oljan, Àr Kina det nya Saudiarbien," skriver han.

Det Ă€r tvĂ„ system som stĂ„r mot varandra, menar han. Ett rörigt demokratiskt system, ofokuserat av ovĂ€lkomna maktskiften. Ett sĂ„dant system har svĂ„rt att sĂ€tta och upp och genomföra tydliga planer. Det auktoritĂ€ra systemet lider inte av dessa problem och hade en ambitiös och tydlig AI-plan fram till 2030.

Kina glömde dock att skriva in ChatGPT i sin plan. Typiskt!

Data var inte den nya oljan, utan idéer. Nya idéer uppstÄr lÀttast i lÀnder dÀr tanken Àr fri.

Att demokratier Àr röriga Àr inte en svaghet, det Àr en styrka. För det viktigaste i en plan Àr att kunna korrigera kursen.

"Internet kunde aldrig ha fötts i Kina. SĂ„ nĂ€sta internet, nĂ€sta revolution med samma genomslag som internet kommer att födas nĂ„gon annanstans," skrev jag 2020, tvĂ„ Ă„r innan ChatGPT lanserades.

Att Kai-Fu Lee hade helt fel Àr inget som stör honom nÀmnvÀrt. Nu menar att Kina kommer dominera generativ AI snart...

đŸ€” Men var det inte Kina som skulle uppfinna ChatGPT? Ni sa ju det
Kina kommer vinna AI-racet! Det var till nyligen en vanligt torgförd farhĂ„ga. Men den har inte hörts mycket sedan ChatGPT slĂ€pptes. Återigen underskattades röriga demokratier och överskattades planerade diktaturer.

Zooma ut för bÀtttre sikt

Om man tar nÄgra kliv tillbaka frÄn det nÀrmaste trÀdet, kan man se skogen bakom det.

IstÀllet för att ryckas med i det senaste inom tyckonomin, zooma istÀllet ut och försök se de verkliga trenderna som pÄgÄr, eller de grundfundament som ligger till grund för en utveckling.

Det Àr ingen garanti för att alltid ha rÀtt, men det ökar chansen rejÀlt.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.