Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚰️ Slutet är nära för dagens internetsök

⚰️ Slutet är nära för dagens internetsök

RIP internetsök som bygger på en lista med länkar är snart död.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag är så gammal att jag minns tiden innan Google. Det var inte den gamla goda tiden. Att hitta något på internet var en frustrerande upplevelse.

Oftast använde jag Altavista. De hade visserligen gjort ett imponerande jobb i att indexera internet, men därför hittade sökmotorn ofta rätt men fel saker. Om man sökte på ICA kunde hemsidan för en lokal ICA-handlare i något annan del av landet dyka upp, istället för huvudsidan för ICA, eller din lokala ICA-butik.

Dessutom surfade man på ring upp-modem via telefonenätet, vilket gjorde att det kunde ta lång tid för en sida att ladda. När man upptäckte att det var fel sida, tog det en stund att ta sig tillbaka till Altavista, för att där tvingas upprepa samma sega procedur.

Men så dök Google upp i slutet av 1990-talet. Jag minns första gången jag testade det. Vartenda sökresultat blev rätt! Som med magi trollade den fram det man sökte efter högt upp i listan av förslag.

Google gjorde internet användbart.

Förenklat beskrivet så var tricket att de rankade förslagen baserat på hur många som länkade till en sida. En sorts kollektiv intelligens. Google förstod att det inte var den lilla ICA-butiken långt bort som var mest troligt att jag ville hitta, utan ICA:s centrala hemsida.

Googlegrundarna Larry Page och Sergey Brin.

Nu kommer detta förändras igen.

Sökmotorer som använder stora språkmodeller kan leverera mycket bättre svar än vad Google klarar idag.

Jag satt och planerade en semesterresa och försökte hitta uppgifter om det kostade något att använda hotellets inomhuspool. Google kunde inte hjälpa mig. Så jag frågade Perplexity. Den gjorde en intelligentare sökning där den lade ihop innebörden av offentlig information från hotellet, med vad hotellgäster hade skrivit i utvärderingar. På det sättet lyckades den komma fram till att nej, inget tyder på att hotellet tar betalt för inomhuspoolen. Den är alltså inte säker, vilket den meddelade, men lade fram sina argument för varför den kommit till den slutsatsen.

Så något definitivt svar fick jag inte, men ett klart bättre än den noll information jag fick via Googlesökningarna.

Perplexity använder stora språkmodeller som GPT4 (ChatGPT) eller Claude. Först för att verkligen förstå frågan du ställer. Den klarar alltså att fånga upp nyanser eller förstå sammanhanget. Därefter söker den på internet efter informationen och sammanställer den. Resultatet presenteras inte som en lista länkar, utan i form av en text som svarar på din fråga. I texten finns länkar till sidor där den hittat informationen.

Om jag frågar Perplexity "What is Warp News?" får jag ett utförligt svar. Du kan läsa det i sin helhet här.

Här är en del av svaret, det fortsätter med mer.

Om jag ställer samma fråga till Google får jag som första träff en länk till Warp News på svenska, trots att jag skriver på engelska. Tredje länken går till vår Om oss-sida på engelska.

Perplexitys sök och den här formen av AI-sök kommer bli mycket bättre. Den är troligen på nivån idag som Altavista och internetsök var 1995.

Det betyder ju inte att Google kommer gå samma väg som Altavista (som lades ner 2013). Google missade starten på generativ AI och stora språkmodeller, men har senaste två åren spurtat frenetiskt för att komma ikapp.

Oavsett om vi kommer använda Google, Perplexity, ChatGPT eller något annat för sök, så kommer vi snart skratta åt tiden då internetsök bestod av en lista med länkar, precis som vi garvar åt Altavista idag.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.