Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Warp-ambassadören: ”Warp behövs nu mer än någonsin”

☀️ Warp-ambassadören: ”Warp behövs nu mer än någonsin”

Coronakrisen gör att många människor riskerar att deppa ihop fullständigt. Därför behövs Warp nu mer än någonsin, menar Rune Westergård, stiftelsen Warp Institutes första WIP Ambassador.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det finns antagligen inte en mer passande person att bli stiftelsen Warp Institutes första Warp Ambassador. Rune Westergård, från Korsholm utanför Vasa i Finland, är ingenjören som grundade ett teknikkonsultbolag som idag finns över hela världen. Han har varit engagerad i miljöfrågor sedan 70-talet, men alltid med fokus på lösningar.

– Teknik är något som alltid intresserat mig så jag utbildade mig till ingenjör. En sommar när jag frilansade kom jag på att jag kunde starta ett teknikkonsultbolag, Citec, och det är det jag ägnat hela mitt yrkesliv åt.

Idag har bolaget ungefär 1000 anställda och jobbar främst med miljöanläggningar och kraftverk, bland annat CSP, eller concentrated solar power.

– Jag sålde majoriteten av bolaget för några år sedan, är idag styrelsemedlem och har en liten andel i bolaget kvar. Sedan är jag engagerad i startups inom miljö och energi.

Rune Westergård är alltså stiftelsens första Warp Ambassador. Han ger extra ekonomiskt stöd till den idéella verksamheten och är förespråkare för Warp. Utöver Warp Ambassador har du också möjlighet att stötta Warp News genom att bli Premium Supporter. Det här är ett medlemskap där du dels bidrar till att nyhetsrapporteringen kan fortsätta, dels får tillgång till ett nätverk med ytterligare 200 Premium Supporters, unik kunskap och möjlighet att delta i meetups och resor.

❓ Är du också intresserad av att bli Premium Supporter? Läs mer och anmäl dig här.

”De borde ju ha framtidstro och energi, inte ångest”

Att fundera på miljöfrågor är något Rune Westergård gjort under lång tid. Men när bolaget såldes av fick han massor av tid över och engagemanget ökade.

– Jag läste rubriker i media om människors oro för klimat och miljöfrågor. Det jag reagerade starkast på var att ungdomar hade ångest. Hur kan man ha ångest över sådana saker? De borde ju ha framtidstro och energi, inte ångest. Jag funderade på vad jag kunde göra, så jag skrev en bok.

Boken, ”Ett jordklot räcker”, pekar på lösningar framåt men ger också en tillbakablick och förklarar hur det kommer sig att vi har det vi har idag. Det blir en resa bakåt till teknikens ursprung och avkastningen från boken går oavkortat till yrkeshögskoleutbildningen.

Jag funderade på vad jag kunde göra, så jag skrev en bok.

– Det finns 1000-tals böcker om hur det går åt helvete, så den här boken pekar på möjligheter istället. Den röda tråden är teknisk evolution där vi idag har nått stadiet där vi har ett teknologiskt samhälle. Vi lever i en teknosfär.

Teknosfär och natur i balans

Det mesta runtomkring oss är konstgjort, skapat av teknik. Men det är också det här som lockar med naturen, menar Rune Westergård, och manar till en balans mellan de två.

– Vi måste förstå att framsteg kräver uppoffringar. Vi får inga ambulanser gjorda om vi inte spränger i bergen och tar upp metaller men vi måste utveckla och göra det på sett som inte skadar naturen mer än nödvändigt. Vi är alla sålda om vi förstör andningsluften och klimatet.

Det finns 1000-tals böcker om hur det går åt helvete, så den här boken pekar på möjligheter istället.

Mycket i boken handlar om att vi inte kan gå tillbaka och tro att vi kan snåla oss till en slags naturlig balans. Det är dödfött, menar Rune Westergård.

– Det finns två sätt att lösa det och det kan tyckas vara ett banalt exempel, men vi kan ta det här med att duscha. Antingen värmer vi varmvatten med energi som genererar koldioxidutsläpp och duschar mindre. Eller så kan vi värma det med hjälp av solen och duscha lika mycket som förr.

En förlängning av Hans Roslings arbete

Vägen framåt är alltså tydlig, samtidigt känner han självklart förståelse för oron, det är bara att kolla på fakta.

– Men jag ser ingen annan lösning att fixa det här och jag menar att vi har väldigt goda förutsättningar. Vi måste få bort de fossila bränslena men om det inte går tillräckligt snabbt, om vi inte riktigt hinner sänka utsläppen för att klara 1,5- gradersmålet, då finns det ändå lösningar. Vi kan skapa negativa utsläpp om 20-30 år, då har vi garanterat teknik som fixar det.

Som lösningsorienterad ingenjör vill Rune Westergård sprida den här inställningen. Han vill få fler att se möjligheter och faktiskt engagera sig i att lösa saker istället för att enbart se problem och klaga. Det var också därför han klickade direkt med stiftelsen Warp Institute.

– Det är väldigt viktigt att sprida budskapet om att världen blir bättre trots allt. Jag läste någonstans att det går en positiv på 15 negativa nyheter i media i stort. Så Warps budskap att lyfta fram positiv utveckling tilltalar mig och är något vi måste ha mycket mer av. Jag ser det på sätt och vis som en förlängning av Hans Roslings arbete, avslutar Rune Westergård.

❓ Är du också intresserad av att bli Premium Supporter? Läs mer och anmäl dig här.

Rune Westergård skrev "Ett jordklot räcker" som en respons på att många unga hade ångest för klimatet. Istället ville han försöka ge dem framtidstro och energi.

Beställ "Ett jordklot räcker" på exempelvis Adlibris eller via ettjordklot.com eller på engelska "One planet is enough" via Springer eller Amazon.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.