Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ ExoklĂ€der ger oss superstyrka

đŸŠŸ ExoklĂ€der ger oss superstyrka

KlÀder som ger bÀraren superstyrka - och som kan hjÀlpa funktionshindrade att röra sig obehindrat. Det Àr mÄlet för estnisk forskning som tÀnker exoklÀder istÀllet för exoskelett.

Lars Thomasson
Lars Thomasson

Dela artikeln

Hittills har exoskelett bestÄtt av olika mekaniska anordningar som kan hjÀlpa en funktionsnedsatt person att stÄ eller gÄ. Ett annat anvÀndningsomrÄde Àr tungt arbete: att en person kan lyfta vikter flera gÄnger tyngre Àn vad den starkaste styrkelyftare skulle klara.

Robotforskaren Indrek Must vid Tartu Universitet i Estland vill gÄ lÀngre och arbetar pÄ en robotdrÀkt som man klÀr pÄ sig som vilken overall som helst. Plagget kan hjÀlpa en funktionshindrad person att gÄ, eller tillÄta var och en att springa snabbare.

GenomskÀrning av det artificiella robotskinnet som visar tre textillager. Svart Àr kol, gult Àr silke. Foto: Indrek Must

En exotextil bestÄr av tre lager: tvÄ naturliga textilier och ett lager av celler som Àr elektriskt laddade och kan aktiveras vid rörelser. Varje cell agerar sjÀlvstÀndigt utifrÄn en programmering om vilka slags rörelser som Àr att förvÀnta sig i en viss situation. KlÀderna hjÀlper dÄ personen att lyfta ett ben eller förstÀrka ett hopp.

Indrek Must sÀger att det handlar om att bygga en primitiv  intelligens cell för cell. Arbetet Àr en del av det som kallas soft robotics, dÀr man anvÀnder robotteknik som efterliknar naturen.

Foto: Andres Tennus


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.