⛽ "Bensinstationer" kan förlänga satelliters livslängd
OrbitFab är en startup som vill förlänga satelliters livslängd genom att skapa bensinstationer i rymden. Den första stationen befinner sig redan i omloppsbana.
Dela artikeln
Allt eftersom tekniken utvecklas, liksom förståelsen för hur tekniken kan utnyttjas, blir rymden allt viktigare. Fler avancerade och värdefulla satelliter skjuts upp, något som inte bara ökar spänningen utan också innebär viss oro.
Satelliterna är på många sätt begränsade av farkostens bränsleförråd. Detta innebär att kursändringar utförs sparsamt för att förlänga farkostens livslängd. Trots denna sparsamhet måste många satelliter tas ur drift tidigare än vad som hade varit nödvändigt, vilket ibland leder till farligt rymdskrot.
OrbitFab hävdar att de har en lösning: "Bensinstationer i rymden". Det unga bolaget vill införa en allmän standard för tankning, som fungerar för alla slags satelliter i omloppsbana, allt från dagens kommunikations- och övervakningssatelliter till framtida användningsområden inklusive rymdturism och gruvdrift. För att uppnå detta har de utvecklat Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface, RAFTI.
Systemet består av en serviceventil (RAFTI Service Valve, eller RSV) och tre justeringsmarkörer. Ventilen kan överföra en liter drivmedel per minut vid temperaturer från -40 till 120 grader Celsius. Bland de drivmedel som stöds återfinns kväve, helium, vatten och H2.
Allt den mottagande farkosten behöver göra är att peka mot depotsatelliten och dela statusinformation. OrbitFab-tankaren hanterar sedan den mjuka infångningen och efterföljande hårda låsningen.
För att vara en startup har företaget kommit långt. Deras utrustning har redan testats ombord på den internationella rymdstationen ISS och de har mottagit investeringar från stora aktörer som Northrop Grumman och Lockheed Martin. Kanske än mer anmärkningsvärt är att de den 30 juni i år sköt upp Tanker-001 'Tenzing' ombord på en SpaceX Falcon 9 och blev därmed världens första operativa bränsledepå i rymden.