Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☄️ Forskare visar att kärnvapenexplosion kan avleda asteroid

☄️ Forskare visar att kärnvapenexplosion kan avleda asteroid

Forskare har simulerat effekten av röntgenstrålar från en kärnvapenexplosion på asteroider. Resultaten visar att metoden kan ge tillräcklig kraft för att ändra banan för stora asteroider. Tekniken kan potentiellt användas för att avvärja hot från asteroider upp till fyra kilometer i diameter.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har simulerat effekten av röntgenstrålar från en kärnvapenexplosion på asteroider.
  • Resultaten visar att metoden kan ge tillräcklig kraft för att ändra banan för stora asteroider.
  • Tekniken kan potentiellt användas för att avvärja hot från asteroider upp till fyra kilometer i diameter.

Simulering av asteroidavledning i laboratorium

Forskare har genomfört ett experiment som visar att röntgenstrålar från en kärnvapenexplosion kan vara tillräckligt för att rädda jorden från en inkommande asteroid. Studien, publicerad i Nature Physics, använde Sandia National Laboratories Z-maskin för att skjuta röntgenstrålar mot två miniatyrasteroider, rapporterar Science.

Nathan Moore, fysiker vid Sandia National Laboratories, och hans kollegor designade experimentet för att simulera vad som kan hända om en kärnladdning detoneras nära en asteroid. Tidigare har forskare studerat effekten av explosionens tryckvåg, men Moores team hävdar att den stora mängden röntgenstrålar som produceras i explosionen skulle ha en större effekt för att ändra en asteroids bana.

Experimentets upplägg och resultat

Z-maskinen använder magnetfält för att producera höga temperaturer och kraftfulla röntgenstrålar. Den skapade en röntgenbubbla som träffade två miniatyrasteroider gjorda av kvarts och kisel, vardera ungefär 12 millimeter stora. Asteroiderna hängdes upp i en tunn folie inuti ett vakuum.

När röntgenbubblan träffade, skar den av folien och satte asteroiderna i fritt fall. Experimentet varade i endast 20 miljondels sekund. Resultaten visade att kvarts- och kiselproverna accelererades till 69,5 meter per sekund respektive 70,3 meter per sekund innan de förångades. Accelerationen orsakades av att röntgenstrålarna förångade asteroidernas yta, vilket skapade dragkraft när gas expanderade bort från ytorna.

Potentiell användning för planetärt försvar

Moore säger att resultaten visar att tekniken kan skalas upp till mycket större asteroider, upp till cirka 4 kilometer i diameter, för att knuffa dem bort från en kollisionskurs med jorden. Detta är särskilt intressant för de största asteroiderna med kort varningstid, där andra metoder kanske inte har tillräcklig energi för att ändra deras bana.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.