đ°ïž Hej igen! Voyager 1 börja sĂ€nda till jorden efter fem mĂ„naders tystnad
Voyager 1 Àr mÀnsklighetens mest avlÀgsna farkost, nu cirka 24 miljarder kilometer frÄn jorden. NASA:s ingenjörer lyckades ÄtgÀrda ett kommunikationsfel med hjÀlp av kreativa lösningar. Den första datan som mottogs visar att Voyager 1 Àr i gott skick och fungerar som den ska.
Dela artikeln
- Voyager 1 Àr mÀnsklighetens mest avlÀgsna farkost, cirka 24 miljarder kilometer frÄn jorden.
- NASA:s ingenjörer lyckades ÄtgÀrda ett kommunikationsfel med hjÀlp av kreativa lösningar.
- Den första datan som mottogs visar att Voyager 1 Àr i gott skick och fungerar som den ska.
NASA löser gÄtan med Voyager 1
Voyager 1, mÀnsklighetens mest avlÀgsna rymdfarkost, som nu befinner sig cirka 24 miljarder kilometer frÄn jorden, har nyligen börjat sÀnda data igen efter fem mÄnaders tystnad.
Problemen började i november 2023 nÀr Voyager 1:s telemetrimoduleringsenhet började skicka en upprepad och obegriplig kodsekvens. Trots att rymdsonden fortsatte att skicka radiosignaler var datan som medföljde inte anvÀndbar. Efter mÄnader av felsökning och tester skickade teamet ett kommando den 1 mars för att fÄ systemet att köra olika mjukvarusekvenser, vilket till slut ledde till en lösning.
Den 3 mars mÀrkte teamet en avvikande aktivitet i datan, vilket blev ledtrÄden de behövde för att börja lösa problemet. Det visade sig att tre procent av farkostens minne var trasigt. Ett enskilt chip som lagrade en del av systemets minne fungerade inte som det skulle. Problemet antas ha orsakats antingen av slitage eller en energirik partikel frÄn rymden.
Eftersom det inte fanns nÄgot sÀtt att reparera chipet direkt, beslutade teamet att flytta den pÄverkade koden till andra delar av minnet.
Resultat och fortsatt utforskning
Efter att ha omplacerat koden skickade ingenjörerna en radiosignal till Voyager 1 den 18 april för att instruera den om de nya minnesplatserna. Den 20 april bekrÀftade rymdsonden att Àndringarna var framgÄngsrika och anvÀndbar ingenjörsdata kunde Äter mottas.
Voyager 1 fortsÀtter att vara en viktig kÀlla till kunskap och inspiration, trots de utmaningar som Äldrande teknik i djuprymden innebÀr. Teamet förbereder sig nu för att ÄterstÀlla andra pÄverkade delar av systemets programvara och ser fram emot att fÄ tillbaka vetenskaplig data som kan ge ytterligare insikter om vÄrt solsystem.
WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).
Nyhetstips: Thomas Ahlström