Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpaceX landade 25-vĂ„ningshus i famnen pĂ„ starttornet

🚀 SpaceX landade 25-vĂ„ningshus i famnen pĂ„ starttornet

Den nedre delen av raketen, den som landade vid starttornet Àr cirka 70 meter hög, motsvarande ett 25-vÄningshus. Att ÄteranvÀnda raketer gör vÄr tillgÄng till rymden mycket billigare.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Eftersom de kraschade i havet efter att ha levererat en satellit eller farkost till rymden, sÄ anvÀndes rymdraketer bara en gÄng. För nÄgra Är sedan lyckades SpaceX landa en raket för första gÄngen. Nu Àr rekordet 23 starter och landningar för en och samma raket.

Tiden mellan landning och ÄteranvÀndning har blivit kortare, men mÄlet Àr att inom nÄgra timmar kunna skjuta upp samma raket, med en ny last. UngefÀr som flygplan landar, tankar och lyfter igen.

DÄ Àr det viktigt att fÄ tillbaka raketen till samma stÀlle som den startade. Annars mÄste den transporteras pÄ en prÄm i havet eller frÄn en landningsplats pÄ mark och det tar tid och kostar pengar.

DĂ€rför testade igĂ„r SpaceX att landa deras nya jĂ€tteraket – den kraftfullaste som nĂ„gonsin byggts – pĂ„ tvĂ„ armar pĂ„ det starttorn den lyfte frĂ„n nĂ„gra minuter tidigare.

Den nedre delen av raketen, den som landade vid starttornet Àr cirka 70 meter hög, motsvarande ett 25-vÄningshus.

LÀs mer om SpaceX:s nya raket, Starship, och dess möjliga pÄverkan pÄ hela mÀnskligheten. Att snabbt ÄteranvÀnda raketer gör det tillgÄngen till rymden mycket billigare, vilket lÄter oss göra fler och mer spÀnnande saker dÀr. Som att etablera en bas pÄ mÄnen och Äka till Mars.

🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt
Starship kommer pÄ kort sikt sÀnka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till tvÄ-tre procent, av vad kostnaden var för nÄgra Är sedan.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.