Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Vintergatan krockar kanske INTE med Andromeda om fem miljarder Ă„r *pustar ut*

🌌 Vintergatan krockar kanske INTE med Andromeda om fem miljarder Ă„r *pustar ut*

Ny studie indikerar att Vintergatan har 50 procents chans att undvika kollision med Andromedagalaxen. Tidigare forskning antydde att en kollision var oundviklig inom 5 miljarder Ă„r.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Ny studie indikerar att Vintergatan har 50 procents chans att undvika kollision med Andromedagalaxen.
  • Tidigare forskning antydde att en kollision var oundviklig inom 5 miljarder Ă„r.
  • Simuleringar inkluderade fyra av de största galaxerna i den lokala galaxgruppen för mer exakta resultat.

Ny simulering ger uppdaterad prognos

En ny simulering utförd av forskare vid Helsingfors universitet ger en uppdaterad bild av Vintergatans framtid. Studien med titeln "Apocalypse When? No Certainty of a Milky Way – Andromeda Collision", visar att det finns en 50 procents chans att Vintergatan undviker en kollision med Andromedagalaxen under de kommande tio miljarder Ă„ren.

Detta resultat skiljer sig frÄn tidigare forskning som indikerade att en kollision var oundviklig inom fem miljarder Är. Raja GuhaThakurta, astronom vid University of California, Santa Cruz, beskriver den nya studien som "ett fantastiskt arbete" och tillÀgger att Àven om en kollision fortfarande Àr sannolik, finns det nu utrymme för att galaxerna kan undvika varandra.

Komplexa berÀkningar och nya data

Forskarna anvÀnde de senaste och bÀsta uppskattningarna av rörelse och massa för de fyra största galaxerna i den lokala galaxgruppen. Dessa data matades in i simuleringar utvecklade av Institute for Computational Cosmology vid Durham University.

Till en början inkluderade simuleringen endast Vintergatan och Andromedagalaxen, vilket resulterade i en kollision i nÄgot mindre Àn hÀlften av fallen. NÀr effekten av Triangelgalaxen, den tredje största i den lokala gruppen, inkluderades ökade sannolikheten för en kollision till cirka tvÄ tredjedelar.

Det mest intressanta resultatet kom nÀr forskarna inkluderade Stora Magellanska molnet, en satelitgalax till Vintergatan och den fjÀrde största i den lokala gruppen. Detta fick sannolikheten för en kollision att sjunka tillbaka till 50 procent.

Framtida forskning och lÄngsiktiga konsekvenser

Forskarna förvÀntar sig att kommande data frÄn ESA:s Gaia-satellit kommer att leda till bÀttre hastighets- och massuppskattningar för Vintergatan, vilket kan förfina resultaten ytterligare.

Även om de tvĂ„ galaxerna undviker en kollision den hĂ€r gĂ„ngen, kommer gravitationen sĂ„ smĂ„ningom att ha det sista ordet. Alla galaxer i den lokala gruppen Ă€r gravitationellt bundna till varandra, och över tiotals miljarder Ă„r kommer de alla att sluta samlas i en enda jĂ€ttestor elliptisk galax.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.